Нахрани косата си!

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 април 2019

За да поддържаме косата си здрава и блестяща, не само трябва да избираме правилно шампоана и балсама си, но и да си набавяме достатъчно хранителни вещества. Ето кои витамини и минерали трябва да включим в менюто си, за да се радваме на здрава коса.

Протеини

Протеините имат решаваща роля за красотата и здравето на косата ни, тъй като тя в по-голямата си част се състои именно от този „строителен материал”. Диета с ниско съдържание на протеини може да предизвика сухота, чупливост и дори загуба на коса. В зависимост от възрастта, нивото на активност и диетата е необходимо ежедневно да се консумират от 50 до 70 грама протеини. Месото, рибата, ядките, семената и бобовите растения са отлични източници на протеини.

Витамини от група В

Витамините В играят важна роля за намаляване на косопада, за поддържането на косата дълга и блестяща, правят я силна и стимулират растежа на фоликулите. Витамините В включват фолиева киселина, ниацин (витамин В3), пантотенова киселина (витамин В5), В6 и В12, а също и биотин, който стимулира растежа на нови клетки. Добри източници на витамини от група В са храни като яйца, пиле, сьомга, камбала, овесени ядки, кафяв ориз и зелени листни зеленчуци.

Желязо

Косопадът е ясен знак за недостиг на желязо в организма. Поради това хранителните вещества не проникват в космения фоликул, което нарушава естествения цикъл на растеж на косата и води до нейната загуба. Тъй като косменият фоликул се нуждае от достатъчно количество желязо, е необходимо внимателно да се следи неговото ниво в тялото ни, ако се налага и да се вземат хранителни добавки.

Ако говорим за продукти, които съдържат достатъчно количество от този микроелемент, си струва да добавим към дневното ни хранене червено месо, пиле, риба, леща, листни зелени зеленчуци, тиквени семки и сушени кайсии. Имайте предвид, че витамин С помага желязото да се абсорбира по-добре в организма, докато калцият може да попречи на този процес.

Витамин С

Витамин С не само спомага абсорбирането на богатите на желязо храни, но също така е и важен антиоксидант. Той играе поддържаща роля в производството на колаген, който от своя страна укрепва кръвоносните съдове, снабдяващи и обогатяващи косите. Витамин С се съдържа в голямо количество в цитрусовите плодове, кивито, ягодите, гуавето, папаята, боровинките, броколите и сладките картофи.

Витамин Е

Косата, както и кожата, се нуждае от постоянна защита срещу негативните ефекти от слънцето и студа. Специализираната козметика невинаги може да се справи с тази задача, но витамин Е ще помогне на косата да изглежда красиво, независимо от климатичните условия. Природни източници на този витамин са бадемите и другите ядки, както и пшеничния зародиш, слънчогледовото семе и листните зелени зеленчуци.

Витамин А

Витамин А (ретинол) е друг важен елемент за здравето на косата. Той я прави еластична, решава проблема както на сухата, така и на мазната коса, насърчава растежа и предпазва от въздействието на слънчевите лъчи. Витамин А се намира в достатъчно количество в млечните продукти, черния дроб, яйчния жълтък, сладкия пипер, зелените и жълти зеленчуци и плодове.

Цинк

Сухата и лющеща се кожа на скалпа е често срещан проблем при много хора. Той може да бъде причинен от дефицит на цинк в организма. Струва си да се знае, че дефицитът му може да доведе и до загуба на коса. Богати на цинк храни са стридите, говеждото месо, яйчните жълтъци, пълнозърнестите изделия и подсилените зърнени култури.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA