Ягоди върху кожата – маски и пилинги с пресни плодове

В сезона на ягодите и всякакви други горски плодове, няма как да подминем темата за тяхната полза.

По съдържание на витамин С ягодите се конкурират с цитрусовите плодове, които погрешно се считат за шампиони в тази категория. Това съвсем не е така и ако искате да укрепите имунната система и да подобрите външния си вид (а витамин С е отговорен за този и много други процеси в организма), не забравяйте да включите ягодите в диетата през сезона. Ягодите съдържат едва 35-40 kcal, в зависимост от сорта, съдържанието на захар на 100 грама е по-малко отколкото в ябълките, а влакната са повече отколкото в гроздето.

Ягодите са също богати на витамини А, В1, В2, В9, Е, К, Н и РР и могат да се похвалят с високо съдържание на калий, калций, магнезий, цинк, йод, фосфор и натрий.

Но освен всички полезни свойства за организма при консумацията на ягоди, те са изключително полезни и за кожата, във вид на маски. Предлагаме ви няколко рецепти, които може лесно да приготвите в домашни условия и сами да се убедите какво влияние ще има този плод върху вашата кожа. А и какво по-хубаво от това маската за лице да е от натурални продукти, а не купена от магазина и пълна с химия?

Маска за завехнала кожа: 1,5 супени лъжици смлени пресни ягоди, 1 чаена лъжичка мед и 1/2 чаена лъжичка овлажняващ крем. Смесете съставките в еднородна маса, нанесете маската върху почистеното лице и шия за 10-15 минути, след това изплакнете с хладка вода.

Маска за суха кожа: 2 чаени лъжички сок от пресни ягоди, 1 чаена лъжичка овесено брашно, 1 яйчен жълтък. Смесете добре съставките, нанесете върху почистено лице и оставете за 10-15 минути. Изплакнете с хладка вода.

Ягодов пилинг: 2-3 средно големи ягоди се намачкват на пюре, добавя се 1/4 чаша кефир и щипка сол. Нанесете върху лицето с разтриващи движения и оставете маската да действа 10-15 минути. Изплакнете с хладка вода.

Подхранваща маска за нормална и суха кожа: 4 ч.л. смлени пресни ягоди, 2 ч.л. краве масло (може да се замени със заквасена сметана). Нанесете маската за 15 минути върху чисто лице, след това изплакнете с хладка вода.

Противовъзпалителна маска: 4 ч. л. смлени пресни ягоди, 2 ч.л. сок от алое. Навлажнете памучен тампон и с получената смес намажете възпалените зони.

Маска за избелване на тъмни петна и лунички: 1 чаена лъжичка смлени пресни ягоди, 1/2 чаена лъжичка лимонов сок. Смесете съставките и нанесете върху проблемните области на лицето. Изплакнете с хладка вода и нанесете овлажняващ крем.

Маска за стягане на порите: 2 средно големи ягоди се намачкват на каша, добавя се един яйчен белтък, предварително разбит на пяна и 1 супена лъжица картофено брашно. Трябва да получи доста гъста смес. Нанесете маската върху лицето и оставете за 15 минути. Измийте с хладка вода.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA