Съвети за детокс, които наистина работят

Детоксикацията означава „основно почистване”, с детайлен и сериозен подход. Когато жизнените системи работят непълноценно, токсините не се филтрират правилно, което води до много неблагоприятен ефект върху тялото. Задачата е да се премахнат максимално отпадъчните води както на физическо, така и на ментално ниво. Това означава, че е важно не само да се пречистят червата, черния дроб, бъбреците, белите дробове, кожата, лимфната система, но и да се постигне психическо равновесие за положително възприемане на света.

Детокс програмите са създадени, за да помогнат за най-естественото и ефективно пречистване на организма, което е съпроводено с няколко основни процеса:

  • почивка за храносмилателните органи с умерена диета или гладуване;
  • стимулиране на работата на черния дроб и изхвърляне на токсините през червата, бъбреците и кожата, подобряване на кръвообращението;
  • „зареждане с гориво” на тялото чрез поемане на здравословни и питателни вещества.

Как да разберем кога имаме нужда от детокс?

Американският диетолог Питър Бенет, автор на бестселъра „Чудото на седемдневната детоксикация”, твърди, че всеки трябва да прави детоксикация поне веднъж годишно. Неговото мнение поддържа и д-р Линда Пейдж - автор на книгата „Програми за детоксикация: пречистване и обновяване”, която е убедена, че днес доминирането на токсини в градската среда е достигнало такава концентрация, че детоксикацията е „необходима мярка за поддържане на жизмеността, избягването на болести и депресивни прояви”.

Пейдж смята, че следните симптоми сочат нуждата от детоксикация:

  • необяснима умора, дори и ако спите достатъчно;
  • вялост, апатия, унило настроение от серията „Не искам нищо”;
  • разпиляност, объркване;
  • алергични реакции, особено ако не са се проявявали преди;
  • подпухналост на клепачите, торбички под очите;
  • чувствителна кожа, сухота и лющене;
  • отслабен имунитет, чести или хронични инфекции;
  • редовно подуване на корема, забавяне на метаболизма;
  • проблеми с менструацията (силна болка, нередовност на цикъла).

Как да започнем детоксикацията?

Стъпка номер едно: премахване на достъпа на токсини до тялото. Премахнете алкохола, кафето, цигарите, рафинираните мазнини и захарта от менюто - всичко това са пречки пред естествения процес на възстановяване. Освен това,  желателно е да се сведе до минимум използването на „химически” детергенти, почистващи препарати и продукти за лична хигиена (прахове, шампоани, дезодоранти, пасти за зъби, кремове с парабени), които да се заменят с био и екологични алтернативи.

Стресът е особено коварен враг на доброто самочувствие. Тревожността или хроничната депресия са придружени от освобождаване на хормони на стреса, които могат да причинят адреналинова активност, за да спечелят състезанието или да спазят крайния срок, но при постоянно въздействие върху организма могат да потиснат активността на детоксикационните ензими в черния дроб. Йога, медитация и други отпускащи практики ще помогнат - заменете кръговрата от напрегнати, трескави мисли с методичния ритъм на асаните и релаксиращото съзнание.

Основното, което трябва да знаете преди да започнете: детоксикацията е сериозен въпрос, който изисква подготовка и спазване на режим. Д-р Бенет препоръчва поне седемдневен график, защото максималното пречистването на организма отнема време. Неговата собствена програма включва двудневно гладуване на течности (вода, зеленчукови сокове) и след това строга петдневна диета, която да даде възможност на храносмилателната система да си почине. Линда Пейдж препоръчва три до седем дни на пресни плодови и зеленчукови сокове и чиста вода, за да се отървете от токсините.

Независимо от това дали сте завършили курса за пречистване или все още мислите за него, следвайте тези правила, за да се подготвите за детоксикация, да запазите ефекта от нея или просто да се научите на здравословен начин на живот:

  1. Яжте повече фибри, включително кафяв ориз, пресни плодове и зеленчуци. Цвекло, репички, артишок, зеле, броколи, спирулина, хлорела и морски водорасли - трябва да присъстват в менюто за детоксикация.
  2. Почистете и защитете черния дроб, като използвате сварен корен от глухарче, репей и бял трън или същите продукти на прах.
  3. Пийте витамин С, за да помогнете на черния дроб да произвежда глутатион - съединение, което извежда токсините от организма.
  4. Пийте зелен чай вместо кафе и поне два литра чиста филтрирана вода дневно.
  5. Опитайте се да дишате дълбоко и спокойно, за да позволите кислородът свободно да насища кръвоносната система.
  6. Превърнете стреса в положителни емоции, усъвършенствайте медитациите (препоръчваме приложението Headspace за активна практика).
  7. Преди сутрешния душ, масажирайте тялото с естествена четка, стимулирайки порите да отделят токсините. Това е и много ободряващо.
  8. Практикувайте хидротерапия: насочете горещия душ върху раменете си, позволявайки на водата да масажира гърба ви за пет минути. След това превключете на 30 секунди на студена вода. Направете това три пъти, увийте се в мек халат и си починете за 30 минути.
  9. Вземайте вана или ходете на сауна, помагайки по този начин на тялото да отстрани отпадъците чрез потта.
  10. Какво друго е важно за детоксикацията? „Упражнявайте по един час на ден”, съветва доктор Бенет. „Йога, танци, пилатес, скачане на въже - изборът е ваш.” За добра детоксикационна практика се счита Чи Конг - система от упражнения, базирани на бойните изкуства, в която, освен много ползи за здравето, има и специални упражнения за пречистване на организма.

И накрая: ако имате съмнения относно здравето си, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар преди да започнете курс по детоксикация. И бъдете внимателни с радикални методи като хидротерапия на дебелото черво, които не само могат да промият червата отвътре, но и да унищожат цялата микрофлора живот там, включително полезната, която е много трудно възстановима.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA