Under Стелла Иванкова's Spell

Светът е достоен подиум за таланта и мечтите на 23-годишния български модел.

Невена Дякова
Невена Дякова 03 декември 2022

• Фотография: Костадин Кръстев-Коко • Стил: Августина Маркова-Тути • Грим: Елиза Попова • Коса: Цецо Иванов от Georgi Petkov Salon

Разговорът ми със Стелла Иванкова се случва на живо, и то за радост, защото вибрацията, която излъчва това чаровно 23-годишно момиче, е толкова приятна и заразителна. Виждаме се на по чаша кафе в средата на работния ден, а срещата ни, предвидена за час, се проточва с второ и трето "полувреме", които записвам на телефона си.

Времето наистина лети, когато срещу себе си имаш създание, от което струи една особена чистота, примесена с усмивка, способна да покорява върхове. Трудно ми е да кажа къде ще се окаже Стелла след десет години, защото биографията ѝ до момента я въвлича в не едно и две поприща, а талантът ѝ за много и различни неща си личи от всеки неин жест, от всяка дума, от всяко откровение пред recorder-а на записващото устройство. Стелла е типичната жена Скорпион – родена е само ден преди Бил Гейтс, супермагнетична, любознателна, дейна… "Искам непрекъснато нещо да извършвам, нещо да се случва, не мога да бездействам", ми казва тя, а начинът, по който ми разказва за нещата, които е правила до момента, само го доказва.

Стелла Иванкова

Боди и палто Bershka, обувки Casadei от Pepina M, ръкавици Dido Georgiev, бижута GOTO Jewellery and Diamonds

Стелла не крие, че е имала подкрепата на семейството си (дъщеря е на футболната легенда на "Левски" и националния отбор Димитър Иванков, по тази причина прекарва немалка част от детството си в Турция), но винаги е успявала сама да продължи в избрания от нея път. Като дете тренира тенис в клуба на Маги Малеева, но контузия се превръща в онзи предопределящ житейски обрат, който я среща за първи път с модата.

"От много малка се занимавам с моделство, започнах с агенция Intermodels на Ирина Папазова. Когато стартирах, бях на 11 или 12 може би, явих се на конкурса "Малка Мис София" и го спечелих. След това съм правила ревюта в столицата, участвала съм на Седмицата на модата в София. Била съм рекламно лице на Patrizia Pepe, както и на българския бранд Zima Atelier."

Висока 175 см, с класически черти и атлетична фигура, навършила 18, Стелла заминава за първите си работни ангажименти в сферата зад граница. Милано е начална спирка в успешния път на младата жена, както и първия път, в който се отделя от близките си, за да започне самостоятелен живот. Опитност, която изгражда характера ѝ и я прави много по-улегнала и здраво стъпила на земята от повечето си връстници… „Ирина ми помогна да си намеря агенция в Милано, започнах с Boom Models, с които имах много ангажименти. Правила съм презентации за Sephora, участвала съм в ревю на Calzedonia във Villa Erba на езерото Комо – феноменално и много изискано събитие, снимах каталог за Emilio Pucci, може би най-сериозният ангажимент в портфолиото ми към момента. Там успях да създам много контакти с хора от модния бранш. Била съм на ревюта на Philipp Plein и Versace на Седмицата на модата в Милано, запознах се лично със самите Дийн и Дан Кейтън от Dsquared2… Тогава за първи път се отделих от близките си и заживях сама в един Airbnb апартамент. Малко по-късно семейството, което го отдаваше, ме покани да живея с тях, за да обучавам малката им 8-годишна дъщеря на английски. Беше интересен опит – за първи път далеч от дома, живот с друго семейство, аз не говоря италиански, те с не особено добър английски. (Смее се.) Но си станахме близки. Много израснах в този опит."

00

Рокля L'Ame, обувки Baldinini от Pepina M, ръкавици Dido Georgiev, бижута GOTO Jewellery and Diamonds

Стелла продължава разказа си за Италия с момента, в който сменя агенцията с много по-утвърдена, както и със спомените за Париж, където заминава през ноември 2019-а: "Семейството, с което живеех в Италия, ме запозна с Паола – моден мениджър, благодарение на която започнах работа с още по-голяма агенция – Fashion Model Management. В сътрудничество с тях снимах с Марко Фалцета – много известен италиански фотограф, работил е със сестрите Хадид и Тейлър Хил. Прекарвала съм и по месец в Париж, но там конкуренцията е осезаемо по-голяма. Във Франция снимах кампания за Pierre Cardin. По време на престоя ми в Париж имах щастието да се срещна и с бившия главен редактор на френския Vogue – Карин Ротфелд (Стелла ми показва общата им снимка на телефона си). Снимала съм също реклама за тайландския пазар, но до момента не съм работила на място в Азия. Мисля, че винаги съм предпочитала Европа като поле за кариерна изява."

И ако си мислите, че COVID-19 и случилите се вследствие на него локдауни са попречили на развитието ѝ в тази посока, грешите! Да, факт е, че работните ангажименти на моделите зад граница намаляха драстично след старта на пандемията, но именно тя се превърна в катализатор за сбъдването на идеи, които мнозина от нас отлагаха поради липсата на време за реализацията им. Точно в този период Стелла застава редом до своята по-малка с няколко минути сестра близначка Анджела, която отдавна гради своя собствен път в модната сфера. Студентка по политология, но с дълбока страст и влечение към индустрията на стила, Анджела създава своя бранд за луксозно облекло L’Ame.

00

Пола N 21 от Trend Box, чанта Pepina M, ръкавици Dido Georgiev, бижута GOTO Jewellery and Diamonds

Стелла споделя, че с Анджи са като Ин и Ян, различни като визия (все пак са разнояйчни близначки), но много близки като интереси и възгледи за света. Допълват се перфектно и това намира отражение в общото им начинание, където Анджела е дизайнер и креативен двигател, а Стелла често влиза в ролята на рекламно лице…

"L’Ame представя дрехи от сатинирана коприна с елементи от ръчно тъкана дантела. В превод от френски L’Ame означава душа – избрахме това име, защото дрехите са много нежни и фини. Идеята на бранда е да накара всяка жена да се почувства добре в дрехите и да подчертае красотата ѝ. А последният щрих в стила и облеклото да покаже нейната женственост и елегантност. Материята на моделите е плътна, не използваме прозрачен сатен и на практика при желание всеки модел може да се използва и носи в ежедневието, стига човек да се чувства комфортно от този избор. Предлагаме рокли, панталон и риза... Имаме модeли в различни цветове, от класическо черно до перлено бяло, шампанско и нежно розово." Димитър Иванков и съпругата му Десислава, които са плътно до дъщерите си, не могат да бъдат по-горди от успеха на начинанието, което скоро може да откриете и във физически магазини като Flower’s&Co Gallery в търговския център Paradise.

Стелла Иванкова

Блуза N 21 от Trend Box, панталон Zara, обувки Baldinini от Pepina M, ръкавици Dido Georgiev, бижута GOTO Jewellery and Diamonds

Стелла, която също е политолог по образование (остават ѝ още няколко изпита до финалното дипломиране), е един от най-широко отворените към света хора, които съм срещала. Обожава да пътува и да опознава нови култури, не спира да тренира и да бъде активна – последната ѝ страст е кикбоксът, с който поддържа перфектните си мерки. През годините Стелла е била също в ролята на младши педагог в ЧДГ, правила е стажове в телевизия като репортер, в списание като асистент-стилист, в политическа партия… В момента не е устремена към кариера в тази посока, но кой знае… един ден, когато светът и България са готови за хората от нейното поколение, за техните нужди, чувствителност, манталитет от нова генерация. Може би именно тогава в лицето на Стела ще видим жената в политиката, с която искаме да се гордеем, жената, която ще използва своя ценз и придобити навън компетенции, за да работи за доброто на обществото и страната ни. Дотогава оставаме в очакване и ви подаряваме невероятните кадри на един от най-нежните модели на Ivet Fashion пред обектива на един от любимите ни родни фотографи – Костадин Кръстев- Коко.

GET THE COVER LOOK: Рокля Solace London от Trend Box, ръкавици Dido Georgiev, бижута GOTO Jewellery and Diamonds

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA