Лимоновият тарт, който ще ви остави без думи

Опитайте това италианско изкушение и ще забравите за всеки друг десерт.

Ася Иванова
Ася Иванова 10 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Като чуем думата лимон, тя неусетно предизвиква физиономия у всеки у нас заради киселия му вкус.

Мнозина обаче не знаят, че лимоните са перфектни за направата на изкусителни сладкиши, които ще ви накарат да си оближете пръстите. Днес сме избрали една страхотна рецепта, която е сравнително лесна за изпълнение, а резултатът е повече от изкусителен!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

125 г несолено омекнало масло
100 г пудра захар
225 г обикновено брашно
1 яйце

ЛИМОНОВ ПЪЛНЕЖ:
1 яйце
4 жълтъка
200 г пудра захар
3 лимона, изцедени (ще ви трябват 150 мл)
150 мл сметана

ЛИМОНОВ КРЕМ:
200 мл гъста сметана
1 с.л. пудра захар
1 с.л. настъргана кора от лимон

лимонов тарт

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. Разбийте с миксера маслото и захарта за около 5-6 минути, докато тестото стане светло и пухкаво. Добавете брашното, щипка сол и яйцето. Разбийте до гладко тесто. Покрийте го и оставете в хладинлика да се охлади за поне 45 минути.

2. Загрейте фурната до 175°C. Намаслете дъното на 3 см дълбока, 23 см кръгла форма за тарт.

3. Разточете тестото върху добре набрашнена повърхност до 3 мм дебелина. Постелете с хартия за печене тавичката и поставете тестото отгоре, като го притиснете по краищата. Поставете върху него хартия и тежести за печене и го сложете във фурмата за около 15-16 минути. Отстранете тежестите и хартията и печете още 10-12 минути, докато тестото придобие златист цвят и стне сухо на допир.

4. Междувременно вземете огнеустойчива купа и пригответе пълнежа. За целта разбийте цялото яйце, жълтъците и захарта. Разбъркайте лимоновия сок, след това сметаната. Поставете купата върху тенджера с кипяща вода, като се уверите, че купата не докосва водата. С помощта на шпатула разбърквайте внимателно около 5-6 минути, докато плънката достигне 60°C и захарта се разтвори. Прецедете в кана.

5. Намалете температурата на фурната до 150°C. Изсипете пълнежа във формата с тестото. Печете 30-32 минути, докато тарта леко се полюшва в центъра. Оставете настрана да се охлади на стайна температура за 10 минути, след което прехвърлете в хладилника, за да се охлади напълно.

6. За лимоновия крем поставете сметаната и захарта и разбийте до постигането на въздушна смес. Сложете настърганата кора лимон и леко разбъркайте. Изсипете крема върху лимоновия тарт и поръсете с допълнително настъргания лимон.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA