Салата с морски дарове и пикантен дресинг

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 25 април 2019

В сезона на салатите ви предлагаме нещо интересно, по-екзотично и в същото време лесно за приготвяне, с продукти, налични на българския пазар. Салатата е подходяща за любителите на морските дарове и здравословната храна.

4 порции, 197 kкал.

Съставки: 350 г. тигрови скариди, 12 кръгчета калмари, 250 г. черни миди с черупките, 200 мл. сухо бяло вино, 50 г. магданоз, 50 мл. лимонов сок, 2 стръка или един корен целина, 2 сладки чушки (за предпочитане червена и жълта за цвят), 1 чаена лъжичка сушен естрагон, 0,5 супена лъжица сушена майорана, 1 супена лъжица зехтин, 1-2 чаени лъжички френска горчица.

Приготвяне: Скаридите се почистват и измиват. Мидите също. Магданозът се измива и наситнява. Стръковете целина се нарязват на кубчета, ако използвате корен от целина, той се обелва, измива и нарязва на тънки ивици. Чушките се измиват, почистват от дръжките и семето и също се нарязват на ивици или кубчета.

Виното се смесва с естрагона и майораната, кипва се и в него се добавят мидите, варят се около 5 минути, докато черупките се отворят. След това мидите се изваждат от черупките и се поставят в купа.

В зеленчуков бульон се слагат скаридите и кръгчетата калмари и се варят 2-3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица, скаридите може да се разрежат наполовина или да се оставят цели като калмарите. Добавяме скаридите и калмарите в купата при мидите.

За да приготвите дресинга е необходимо да отделите 100 мл. от зеленчуковия бульон, в който са варени скаридите и калмарите, като бульонът се прецежда през ситна цедка. След това към охладеното количество бульон се добавят зехтинът, лимоновият сок и горчицата. Всичко се разбърква добре (най-удобно е с тел за разбиване).

В купата се смесват сварените морски дарове и нарязаните зеленчуци, заливат се с дресинга и всичко се разбърква. Салатата се сервира върху листа маруля и отгоре се поръсва със ситно нарязания магданоз.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA