Кейк с маково семе и извара по немска рецепта

Невероятно нежен и ароматен. Освен това, не трябва да месите, няма време за втасване, а всичко се приготвя с блендер и пасатор.

За крема: 450 мл. прясно краве мляко, 60 г. масло, 90 г. захар, 100 г. маково семе, 90 г. грис, 1 яйце, 150 г. извара (по-добре пълномаслена), ванилия.

Прясното мляко се кипва на котлона, заедно със семената от мак, захарта и маслото. Когато маслото се разтопи, сместа се дърпа от котлона и в нея по малко се добавя грисът. Разбърква се и се оставя настрана, за да набъбне грисът. През това време изварата, яйцето и ванилията се смесват с пасатор. Сместа с маковото семе се добавя към сместа с извара и всички се разбърква добре отново с пасатора.

За тестото: 190 г. брашно, 90 г. масло, 80 г. захар. Продуктите се смесват в блендер. Получава се пясъчно маслено тесто.

Половината от него се прехвърля в намаслена или покрита с хартия за печене форма. Леко се притиска с ръка, лъжица или дъното на чаша. Върху този блат се изсипва кремът, а отгоре се слага втората половина от пясъчното тесто, заравнява се, но без да се притиска. Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA