Помага ли фолиевата киселина в растежа на косата?

Експертите споделят какви са ползите и как да я приемаме.

Ася Иванова
Ася Иванова 14 октомври 2024

Фотография: Pexels.com

Буйният растеж на косата е един от плюсовете на бременността и експертите са категорични, че причината е приемът на фолиевата киселина.

Известна още като фолат, нивата на фолиева киселина се повишават по време на бременност, за да се подобри развитието на невралната тръба на плода. Но, както се оказва, тя има много предимства и що се отнася до здравия вид на нашата коса. Витаминът е свързан с множество предимства на косата като увеличен обем, растеж, блясък и предотвратяване на изтъняването и дори преждевременното побеляване. Въпреки това, има известно несъгласие при дерматолозите относно нейните ползи. Но нека първо уточним...

...какво е фолиева киселина?

"Фолиевата киселина е синтетичната версия на витамин В (В9)", обяснява сертифицираният трихолог Уилям Гауниц. Този витамин може да се намери в добавки и мултивитамини, като се среща и естествено в определени храни като тъмни листни зеленчуци и бобови растения. "Това е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки", добавя сертифицираният дерматолог Джошуа Зийхнер. Фолиевата киселина е необходима за растежа на нови клетки, обяснява той, включително и за растежа на косата и ноктите.

момиче с красива коса

Ползи от фолиевата киселина за растежа на косата

Ролята на фолиевата киселина в нашите тела е изключително важна. Когато приемаме препоръчителната дневна доза от 400 мг, тя може да допринесе чудесни резултати върху нашите клетки. "Фолиевата киселина подпомага кератинизацията на косата по време на нейния активен растеж," споделя д-р Гауниц. Освен това поддържа на ниво производството на червени кръвни клетки, без които може да доведе до промени в пигментацията на косата. Тя е много важна и относно грижата за здрава коса. "Когато тялото не получава достатъчно фолиева киселина, то ще приоритизира изпращането на тези критични хранителни вещества към по-важните органи и ще остави косата да се грижи сама за себе си", обяснява Гауниц. Д-р Зийхнер пък споделя, че "ефицитът на фолиева киселина може да бъде свързан с изтъняването на косата". Бонусът е, че при прием на фолиева киселина, косата освен по-гъста и здрава, се наблюдава и наличието на допълнителен блясък.

Колко често можете да я приемате?

За да започнете прием на фолиева киселина, то трябва да се уверите, че имате недостиг на такава. А това стана с изследвания, назначени от лекар. При установяване на такъв дефицит, може да започнете с прием от приблизително 400 микрограма на ден. Това е валидно в случай, че лекар не е предписал друго. Ако вече имате достатъчно фолиева киселина в кръвта си, една висока доза може да доведе до главоболие, обрив, гадене, кожни реакции и други симптоми. Д-р Зийхнер е категоричен, че "приемането на тази добавка няма да е полезна, ако нямате дефицит". Което веднага сочи, че приемът на повече от препоръчителната дневна доза от 400 мг не означава, че косата ви ще започне да расте по-бързо. 

зелени зеленчуци

Други начини да си набавите фолиева киселина

От своя страна д-р Гауниц съветва да си набавим фолиева киселина, посредством храната. "Най-добрият начин да си набавите фолиева киселина е като консумирате храни, богати на витамин B9, като броколи, тъмнозелени листни зеленчуци, бобови и яйца". Той споделя, че може още да заложим и на приема на витамини B-комплекс, пренатални витамини и други мултивитамини. Но трябва да обърнем внимание и на нивата си на стрес, който допълнително може да отслаби имунната ни система и косата ни. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA