Престараваме ли се в грижата за косата?

Понякога опростената грижа за нея е всичко, от което се нуждае.

Фотография: Leonor Greyl

Сигурно сте срещали думата the skinification. Предизвикателно е да се намери алтернатива на български, по-скоро е цяло изречение: използването на съставки за грижа за кожата в продукти за грижа за косата. Но в това отношение има логика – грижейки се за косата, всъщност се грижим за кожата на главата или скалпа. Вероятно сте забелязали все по-увеличаващия се асортимент от подобни продукти на пазара. Всъщност целият ритуал за грижа за скалпа и косата се превърна в почти безкрайно натрупване на текстури, разресване, масажиране, дневни маски, нощни маски и т.н. Може би има доволни, но рядко са щастливците, които знаят точно кой от всички продукти и коя стъпка в неизчерпаемата рутина е довела до красивата визия. По-често налице е неудовлетворението, а косата не става по-хубава, нито пък вие – по-щастливи. Когато правим твърде много, доста неща може да се объркат.

НАТРУПВАНЕ НА ПРОДУКТИ

Използването на прекомерно количество продукти за коса без отмиване – като балсами или различни процедури, след които изплакването не е било обилно и старателно – причинява излишно натрупване на остатъците от продукта върху скалпа. Тези замърсявания се явяват пречка за снабдяването на косъма с кислород и хранителни вещества, което пък причинява загуба на тонус и безжизнен вид на косата. Запушването на космения фоликул нарушава естествения баланс на скалпа, което потенциално причинява дразнене, пърхот или дори загуба на коса. Далеч от идеалната мечтана картина за косата ни.

ПРЕКАЛЯВАНЕ С ХИДРАТАЦИЯ VS. ПРЕКАЛЯВАНЕ С ПРОТЕИНИ

Да, може да прекалявате и с двете, което също води до нарушен баланс. Прекаленото обгрижване с продукти за подхранване и хидратация може да причини обратен ефект. Например прекалено меката коса не подлежи на стилизиране, няма блясък и тонус, по-податлива е на накъсване, къдриците ù не се оформят. Претоварването с подхранващи съставки е другият край на спектъра на обгрижване. Това пък може да причини прекалена сухота и чупливост, както и цъфтящи краища. И двете крият риск от влизане в порочния кръг на постоян - ната грижа с продукти с лечебна цел.

РАЗДРАЗНЕН СКАЛП

Прекрасно е, че се стараем да обгрижваме и скалпа си, но той е много чувствителна част. Кожата там е лесно раздразнителна и може да го усетите, ако използвате прекалено много нови продукти за кратко време, без да сте наясно как ще си взаимодействат. Едно е сигурно – ако усещате скалпа си сърбящ, чувствителен или възпален, това може да е от прекомерните грижи. Случил се е онзи нарушен баланс, за който многократно давахме примери по-горе. Той е причината за дискомфорт, пърхот или дерматит.

ДА "СЪБЛЕЧЕМ" КОСАТА

Бюти индустрията е изключително иновативна и предлага много продукти, които дават реални решения на конкретен проблем. Понякога връщането към основите е най-ефективният подход. Опростената грижа за косата намалява риска от възпаления и прекомерното дразнене и утежняване с агресивни химикали, което пък може да причини сухота. Този тип рутина подхранва естествените мазнини, което пък води до подобряване на цялостното здраве, красота и блясък на косата. Така че се фокусирайте върху две неща – почистване и хидратиране. Тази грижа е проста, но солидна. Семплата рутина включва основни стъпки и нищо повече. Преди всичко научете от какво има нужда косата ви. Измивайте я с шампоан два до три пъти в седмицата и не по-често. Къдравите коси изискват по-рядко миене. Избирайте продукт в съответствие с типа коса и се спрете на опция без сулфати, за да не нарушите естественото омазняване на скалпа. Хидратирайте след всяко измиване с шампоан, като се концентрирате от средата към краищата.

Отново: изборът на балсам зависи от нуждите на косата ви.

X