Храните, помагащи производството на колаген

Все пак има начини да стимулираме производството на колагена.

Гергана Димитрова 05 август 2022

Фотография: Unsplash.com

За съжаление, естественото производство на колаген в организма започва да намалява след 25-годишна възраст. Невъзможно е да се проверят нивата на този жизненоважен протеин, но признаците за неговия дефицит са ясно видими - линии по лицето, бръчки и суха кожа.

Успоредно с това, често се появяват промени в мускулатурата, болки в ставите поради износване на хрущяла, намалена гъвкавост на сухожилията и проблеми с храносмилателната система след изтъняване на лигавицата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ИМА ПРАВИЛЕН НАЧИН ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА КОЖАТА СИ

Производството на колаген се потиска от консумация на алкохол, тютюнопушене, липса на физически упражнения и неправилна диета, но е възможно да стимулирате процеса, ако изберете правилното меню.

БУЛЬОН

Най-известният източник на колаген е костният бульон, приготвен от говежди кости, както и рибената супа. Доста други храни не осигуряват директно колаген, но предоставят съставки, които насърчават и подпомагат образуването му, предотвратяват увреждането на здравите колагенови клетки, забавят разпадането им и т.н.

ВИТАМИН А

Важен е за регенерацията на кожата и колагена, който я прави по-млада, стегната, сияйна и еластична. Храните с високо съдържание на витамин А включват телешки черен дроб, спанак, броколи (варени), моркови (отново варени), червени чушки, домати, кайсии, козе сирене, сладки картофи и манго.

ВИТАМИН C 

Подпомага аминокиселините глицин и пролин в синтеза на колаген чрез образуване на третата аминокиселина - хидроксилизин. Изтъркан символ с високо съдържание на витамин С е лимонът, но той се съдържа и в продукти като киви, касис, магданоз, портокали, чушки, карфиол, спанак, зеле, ягоди и брюкселско зеле.

ВИТАМИН E

Това е поредният антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане от свободни радикали. Храни, богати на витамин Е, са някои масла (слънчоглед, пшеничен зародиш, маслини), семена (фъстъци, борови ядки, тиквени семки, бадеми), авокадо, сьомга и зелени листни зеленчуци.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КОЛАГЕНЪТ - ГОЛЯМАТА ТАЙНА ЗА КРАСОТА НА ДЖЕНИФЪР АНИСТЪН

ЦИНК

Участва в образуването на костна тъкан и колаген, и инхибира разграждането на колагеновите клетки в съдовата гранулационна тъкан. Цинк се съдържа в кашуто, какаото, тиквените семки, стридите, лещата, елдата и нахута.

МЕД

Осигурява правилното образуване или здравословното завършване на синтеза на колаген. Храни, богати на мед, включват спирулина, тъмен шоколад, бадеми, омари и телешки черен дроб.

СЯРА

Изключително важен минерал, който подобрява синтеза на колаген и поддържа здрави стави, кости и кожа. За достатъчен прием на сяра яжте яйца, чесън, лешници, горчица, аспержи, соя, бобови растения и черна ряпа. That's it!

X