Цветовете на храната и тяхното значение за здравето

Зелено, червено, лилаво... възможностите са избор са много, ползите - още повече.

Оставяме настрана проучванията, според които цветът на чинията е ключов фактор за апетита и количеството погълнати калории.

Искаме да погледнем съдържанието. Оказва се, че всеки цвят от пъстрата гама има определени ползи за организма, когато става дума за здравословно хранене. Нека ви разкажем повече...

Червено: домати, диня, грейпфрут, гуава, чушки

Храните с високо съдържание на антиоксиданта ликопен са пряко свързани с по-нисък риск от рак и инфаркти. 

Оранжево: моркови, манго, пъпеш, тикви, сладки картофи, кайсии

Оранжевите хранителни продукти съдържат бета-криптоксантин, бета-каротин и алфа-каротин - вещества, които могат да се превърнат във витамин А, намалявайки риска от заболявания на белите дробове, хранопровода и стомаха.

Кафяво: боб, нахут, леща, хляб

Гореспоменатите продукти могат да изиграят голяма роля при предотвратяването на сърдечните заболявания. Всички те са пълни с фолат и витамин В.

Зелено: броколи, зеле, чай, брюкселско зеле

Кръстоцветните зеленчуци са богати на изотиоцианати и индоли - два фитохимикала, които могат да имат противоракови свойства. Заради наличието на фолиева киселина, витамин К, каротеноиди и омега-3 мастни киселини.

Лилаво: боровинки, патладжан, къпини, сливи, нар, цвекло, лилаво зеле

Лилавите и сините плодове и зеленчуци черпят цвета си от антиоксиданта антоцианин. Противовъзпалителните му свойства могат да бъдат полезни за предотвратяването на сърдечни заболявания и ефектите на артрита.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

X