Кое е най-доброто време за вечеря?

Оказва се, че отговорът на този въпрос не е толкова ясен, колкото предполагаме.

Фотография: Pexels

За любителите на храненето в ресторант най-доброто време за вечеря е когато имат потвърдена резервация. За заетите това е моментът, в който успеят да вместят вечерята в графика си. Дали е здравословно?! Да започнем с това, че няма определено време за вечеря, което да устройва всички. Зависи от човека и специфичните му нужди. Така че, не бързайте да отменяте плановете си за късна вечеря или да преразглеждате обичайните си часове за това.

КОГА Е НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНО?

Краткият отговор на този въпрос е: всичко е индивидуално. Ванеса Рисето, доктор по медицина, диетолог и главен изпълнителен директор на Culina Health (виртуална общност от лекари диетолози и нутриционисти, работеща на 14 езика), обяснява, че различни фактори като възраст и начин на живот играят роля при определянето кога да планираме последното си хранене за деня. Например ако работите на смени и сте активни, докато всички останали спят, времето ви за хранене е различно и специфично. Препоръчително е да закусвате в рамките на два часа след събуждане и да ядете нещо на всеки три до четири часа. Въпреки че изследванията нямат против храненето между 17 и 19 часа, съветът е да спрете да се храните поне три часа преди лягане, за да избегнете проблеми като киселинен рефлукс. Но най-важното е да се случва по едно и също време в различните дни.

КАК ДА УСТАНОВИТЕ ПРАВИЛЕН ГРАФИК?

Няколко са факторите, които трябва да се отчитат при съставянето на план за хранене – това са работата, степента на огладняване, приемът на лекарства, ежедневната активност и други специфични индивидуални особености в начина на живот. В идеалния случай храненето трябва да се случва на всеки три до четири часа, с интервал от два до три часа преди лягане. Това е оптималният график за поддържане на здравословно тегло и добър сън. Ранната вечеря например може да бъде полезна за тези, които се борят с определени храносмилателни и здравословни проблеми. Хората, които страдат от киселинен рефлукс или хронични киселини, е добре да се придържат към график с по-ранна вечеря, за да дадат на тялото шанс да усвои напълно храната преди лягане. Диабетиците могат да забележат подобрение в нивата на кръвната захар, ако ядат три до четири часа преди сън. Но специалистите държат във всеки момент да подчертават, че изготвянето на графика е строго индивидуално. Важно е да се консултирате с лекар, за да сте сигурни, че си осигурявате пълноценно хранене в най-подходящото за вас време. Слушайте тялото си! То ще ви каже кога има нужда от храна. Ако храненето ви през деня е разнообразно, това ще позволи на тялото да ви даде максимално точен знак кога е време да вечеряте.

вечеря

ХРАНИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАТЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ

Без значение по кое време вечеряте, има определени храни, които трябва да избягвате, ако искате да спите добре и да сте здрави. Диетолозите твърдят, че мазните храни се усвояват по-дълго и ако се консумират твърде късно, те могат да създадат тежест в стомаха. Това ще доведе до лошо храносмилане и нарушения на съня. Храните с кофеин също могат да нарушат съня ви (по разбираеми причини), така че хората, които са чувствителни към тази съставка, трябва да я избягват след вечеря.

КЪСНАТА ВЕЧЕРЯ НЕВИНАГИ Е ЛОША ИДЕЯ

И така, трябва ли да пропуснете храненето на рождения ден на приятел, ако е след 19:00 ч.? Не е задължително. Тялото ви може да смила и метаболизира храната по всяко време на деня или нощта. Въпреки индивидуалните особености на всеки човек, дори и да е късно през нощта, когато сте гладни, яжте. Цялостното здраве определя кога е най-добре да се яде. Дори късната вечеря може да бъде полезна, ако приемате например храни с аминокиселини, които ви помагат да спите. Похапването през нощта – на лека и здравословна храна – също е разрешено. Ако сте гладни, трябва да задоволите глада си. В противен случай ще нарушите съня си. В крайна сметка няма нужда да се притеснявате, ако не можете да се придържате към строг график на хранене. Не съществува универсален вариант, когато става дума за най-доброто време за вечеря. Това, което има значение, е всеки ден да получавате храната и хранителните вещества, от които се нуждаете за цялостно здраве. Ако сте пропуснали "идеалното време" за хранене, по-добре е да ядете късно, отколкото да не ядете изобщо.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA