10 неща, които не знаех, преди да стана майка

Няма да повярвате колко силна сте всъщност, но и ще загубите себе си.

Ася Иванова
Ася Иванова 25 юли 2024

Фотография: Pexels.com

Повечето жени мечтаят за деня, в който ще поемат в обятията си своята рожба. Всичко изглежда прекрасно, докато не се сблъскат с реалността. А тя понякога не е толкова красива, колкото са очаквали. Реалността ги връхлита като буря, от която трудно се излиза. Някои успяват да влязат бързо в ритъм, докато други просто не могат да се стиковат с новата ситуация и ги обзема чувството на тревожност, а често се появява и следродилната депресия. Всички тези емоции не пропуснаха и мен самата, но какво успя да ме изненада по пътя на майчинството?

ПЛАЧЪТ Е НЕПРЕКЪСНАТ

Всички знаем, че бебетата плачат и едва ли сме си въобразявали, че този момент ще ни подмине. Сълзите започват още с първия му дъх на този свят и макар в този момент това да е най-хубавият звук на света за една майка, след това той няма да ù е чак толкова любим. Първо плачат, защото имат колики (добре че траят само няколко месеца), след това се появяват зъбите, които мъчат не само бебето, но и цялата фамилия до 2-3-ата му година. А след това плачат… ами защото могат. За всичко. Изведнъж плачът и тръшкането се оказват любимата игра на малкия човек, който използва сълзите и крясъците, за да получи своето.

МАЙКАТА Е МАШИНА

Ако доскоро не сте били чак толкова организирани, то след като станете майки, това коренно ще се промени. Ще останете изненадани от себе си с колко неща ще може да се справите и как изведнъж се превръщате в истинска Wonder Woman. Майките се научават да правят всичко, и то с помощта само на едната си ръка. Докато гушкат бебето и се опитват да го успокоят заради никнещи зъби, с другата ръка мият чинии, зареждат пералнята, готвят, хранят… И всичко това се случва с намален обем на батерията заради липсата на достатъчен сън. С течение на майчинството ще ставате все по-организирани, по-ефективни, по-уверени в себе си и няма да си губите времето с глупости.

ПРИЯТЕЛИТЕ ИЗЧЕЗВАТ

Междувременно обаче, докато се превръщате в истинска Wonder Woman, много от приятелите ви просто ще изчезнат. Дори най-близките. И тези, в които сте се клели, че ще са с вас до гроб, изведнъж ще забравят за съществуването ви. Причините са различни. Някои от тях нямат деца и различното ви ежедневие, различните теми на разговори и емоции, които ви вълнуват в момента, ще ви отдалечат много. На някои от тях, които може би искат дете, но в момента това не се случва, ще им е трудна комуникацията с вас, защото всичко, което ви вълнува, ще ги кара да мислят за своята болка. Ще има и такива, на които вашите трудности и проблеми и разговорите за тях ще им идват в повече и просто ще зачеркнат всичко, което сте имали преди. С малко повече късмет, може и да останат няколко, с които все още ще имате общи теми.

майка и дете

ДУШЪТ Е ЛУКС

Ако доскоро не сте били чак толкова организирани, то след като станете майки, това коренно ще се промени. Ще останете изненадани от себе си с колко неща ще може да се справите и как изведнъж се превръщате в истинска Wonder Woman. Майките се научават да правят всичко, и то с помощта само на едната си ръка. Докато гушкат бебето и се опитват да го успокoят заради никнещи зъби, с другата ръка мият чинии, зареждат пералнята, готвят, хранят… И всичко това се случва с намален обем на батерията заради липсата на достатъчен сън. С течение на майчинството ще ставате все по-организирани, по-ефективни, по-уверени в себе си и няма да си губите времето с глупости.

БАГАЖЪТ

Ако се чудите защо комбито или ванът се водят за фамилна кола, то с появата на детето и първото ви пътуване ще разберете веднага. Когато тръгвате на път, ще трябва да вземете цялата покъщнина и дори неща, за които не сте и предполагали. Бебешка количка, кошара, стерилизатори, люлки, памперси, мокри кърпи, пюрета… да изброяваме ли още? Защото, повярвайте ми, списъкът е дълъг. И с нарастване на възрастта той не намалява. Просто предметите се променят. Ако до 2-рата година на детето сте взимали бебешката количка, то сега тя ще е заменена от колело.

НИКОЙ НЕ Е ПО-ДОБЪР

Вече споменахме, че се превръщаме в Wonder Woman, но започваме и да изискваме всички около нас да са такива. Или поне половинката ни! А той как няма да бъде. Никога няма да върши нещата, както една майка ги прави. Никога няма да е достатъчно добър. Въпреки че ще дава най-доброто от себе си и ще се старае да ви помогне по всякакъв начин, ти никога няма да сте доволни и никога няма да е достатъчно. Това си има обяснение. Това, което при нас идва естествено заради вродения ни майчински инстинкт, то при бащата няма как да се случи. И вместо да мрънкате, че нещо все не е правилно, оценете старанието и помощта му и, моля ви, повярвайте, че дава най-доброто от себе си.

ТРУДНО Е ДА БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ

Ако се чудите защо комбито или ванът се водят за фамилна кола, то с появата на детето и първото ви пътуване ще разберете веднага. Когато тръгвате на път, ще трябва да вземете цялата покъщнина и дори неща, за които не сте и предполагали. Бебешка количка, кошара, стерилизатори, люлки, памперси, мокри кърпи, пюрета… да изброяваме ли още? Защото, повярвайте ми, списъкът е дълъг. И с нарастване на възрастта той не намалява. Просто предметите се променят. Ако до 2-рата година на детето сте взимали бебешката количка, то сега тя ще е заменена от колело.

майка и дете

ДЕПРЕСИЯТА НЯМА ДА ВИ Е ЧУЖДА

Още с първите дни на бременността, а после и с появата на малкото бебе започва една хормонална вихрушка в организма на жената и тя започва да се държи по начини, за които дори не е предполагала. И трябва време (около 1–2 години след като спре да кърми), за да се нормализират нещата. В тези два периода хормоните ще "говорят" и ще "действат" вместо вас. Ще плачете за безумни неща, ще избухвате без причина. Възможно е и да се прояви следродилна депресия. Това не е нещо срамно, но за всяка жена е доста тежък период, има различна сила и се проявява по различен начин. Ако усещате, че и при вас се случва така, не се срамувайте, а потърсете помощ!

ЧУДОТО НА ГРАДИНАТА

За всички е ясно, че в столицата и в по-големите градове е изключително трудно детето да бъде прието на градина. Докато не се сблъскате с това, не вярвате. Не вярвате и в легендарния градински сопол, за който сте чели по всички майчински групи. Но повярвайте ми, истински е. Не е мит, че децата в градината боледуват непрекъснато. И тъкмо ще се зарадвате, че наследникът ви е приет и вече се завръщате към света на живите, и се започва с вечното боледуване и взимане на болничен. Ако имате късмет, няма да ви изгонят от работа на втория месец. А ако си сред щастливците, които могат да работят от къщи, то повярвайте ми, това е ново ниво на усъвършенстване на вашата Wonder Woman. Но всичко идва с "бонус". Не само и вие ще минете отново през всеки детски вирус, но и се подгответе за ковид, варицела, скарлатина, грип и какво ли още не. Да, и вие няма да сте пощадени!

МАМО, МНОГО СИ КРАСИВА!

И макар да се събуждате болни, рошави, изтощени и с торбички под очите, детето ви винаги ще дойде при вас и ще каже с най-милия и нежен глас: "Мамо, много си красива!". И ще го вярва истински. И ще ви целуне както никой досега. Защото вие сте най-прекрасната и красива жена на света за своето дете. Вие сте неговата Wonder Woman и това никога няма да се промени. А това си струва всичко, нали?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA