Славена Вътова никога не се е чувствала по-щастлива

Най-вече заради движението. Не че преди е липсвало, просто сега не се плаши от него.

Фотография: Ангел Захаринов
Стайлинг: Полина Добрева
Грим: Ивана Биланджия-Били с YSL Beauty
Асистент грим: Деян Христов
Коса: Денис Якимов за салони Inspire
Асистент коса: Виктор Арнаудов
Видео: Генади Михов
Гардероб: Рокля 4th & Reckless, обувки Prada, бижута Zara

Ако потърсите името на Славена в Google, ще видите "манекенка". Не мога да повярвам, че думата все още е в употреба, но въпросът е друг. Ще видите също, че е телевизионна водеща. Мис България 2006. Инфлуенсър. Вярно, вярно и пак вярно. За мен обаче тя по-скоро е човек, който ще ти се усмихне искрено и ще чуе, че обожаваш шамфъстък, за да може на излизане от магазина да те изненада с такива макарони, само защото си я изчакал да напазарува подаръци за децата.

Вторник е. 13:00 ч. Срещаме се в "Atelier" и няколко минути по-късно на масата се появяват две чаши вино.

Още в началото Славена ми споделя, че в момента определено е в edgy период. "Съвсем наскоро го казах на глас, защото проследих непреднамерените си действия. Знаеш, че има периоди, в които искаш да промениш нещо, но не осъзнаваш какво точно. После ти става ясно, но си воден от колебания и страхове. Беше дълъг, продължителен, напоителен процес. Не съм се усещала толкова осъзната и категорична. Сега много по-лесно казвам "не", преценявам, обмислям, не се притеснявам кой какво ще си помисли, как ще го изтълкува. Определено съм в power период." Осъзнаването за тази дързост не я стряска, а я мотивира. "Вярвам, че статичното убива. Не искам да звучи тежко, но ако стоиш в зоната си на комфорт, няма никакво развитие, напредък, кулминация. Не казвам, че не е хубаво да я постигнеш и да ù се насладиш, но ако решиш, че оставаш там, спираш. Всичко е динамично, а за да си конкурентен на каквото и да било, трябва да си адаптивен. Или се движиш, или те смазват." Славена е щастлива от цялото това движение. Не че преди е липсвало, просто сега не се плаши от него. Вече гледа нещата от дистанция, децата са я научили да го прави. "При тях няма причинно-следствената разтегателност в нашите глави." Може би и притеснението, преди да се е случило каквото и да било. "Това не означава, че не отнасяш шамари, спънки и премеждия. Зависи от реакцията. Всичко може да ни смачка, ако го приемаме за най-голямата драма на света. Ако не си убеден в решенията си, със сигурност могат да ти повлияят. Звучи много утопично, но…" – тук осъзнавам, че говори толкова последователно и конкретно, че мога да използвам всяка дума без допълнителна редакция. Междувременно ми дава пример. Сутринта на въпросния ден започва с неположителни мисли, но след йога и време, прекарано с малката ù дъщеря Анна, вече е обърнала монетата. "Аз съм човек-емоция. Склонна съм да изживея лошите, за да изживея и хубавите. Не е по-добре да съм права линия. Не мога да съм права линия. Това съм аз. Не си представям живота без ярки и силни емоции."

YSL Beauty

Те са двигател и на нейната работа в онлайн пространството, която описва като органична спрямо ежедневието си. "Хората, които ме следват, знаят какво правя, как се храня, как спортувам, къде се движа, какво правя с децата. Имат тази първична реакция и могат да усетят кое е част от мен наистина, няма как да ги заблудиш" – категорична е тя. Славена вярва в обективното и избягва драмите. "Не искам да предизвиквам съжалението на хората. Няма да ме накара да се чувствам по-добре, точно обратното. Уважавам дигиталния свят и всички улеснения, но още вярвам в човешкото. А и нямам притеснение от работа. Ако вярвам в проект, не е проблем да се заявя, да почукам на вратата, да обясня и да кажа: "Дайте тази работа на мен". В такива ситуации нямам колебание." Негативните и неадекватни коментари не липсват, но тя се е научила да не обръща внимание. "Цялото ти ежедневие се гледа и коментира от непознати хора – къде ходиш, с кого се срещаш, какво ядеш, влюбваш ли се, разочарован ли си, провалил ли си се в някакъв проект, избран ли си, не си ли? Нямам и енергията, и желанието да обръщам светове. Аз съм го избрала, живея този начин на живот. Но ми се иска понякога хората да се замислят." И тук Славена се включва с въпрос: "Не сме ли супер късметлии?". Ако някой ме попита какво съм правил в последния ден от април, първо ще посоча слънчевия обяд с нея. Хващам се, че в много от общите ни, дори непринудени разговори, наистина се замислям. "И аз го правя по принцип, но когато съм вкъщи с децата, телефонът може да изчака. Когато съм на работа, фокусирам се върху работата. Няма смисъл да съм на едното място и да мисля за другото."

"Склонна съм да изживея лошите емоции, за да изживея и хубавите. Не мога да съм права линия"

Децата са "основна радост, щастие, любов, мотивация". Славена е майка на 6-годишната Анна и 8-годишната Ема и въпреки че никога не се е представяла като майка-орлица, в крайна сметка се оказва такава. Казва ми го през смях. „Бях буен и хаотичен тийнейджър. Както и да ме подготвяха за майчинството останалите, нямаше нищо общо с тази мощ" – спирам и се замислям дали да не използвам думата сила, но буквално мисля, че има предвид мощност. "Ема просто се появи и ме превзе. Нямаше сила на земята, която да ми отвлече вниманието от нея и нейните нужди. Същото се случи и с Ани. Те са моторът на всичко, но за да съм най-доброто, трябва да съм активен и работещ човек. Не казвам, че друг начин не е правилен, но това е моят." В главата ми се появява Story отпреди няколко дни, в което Славена говори за постоянството след не чак толкова успешно състезание на Ема. Искрено потвърждава, че е било болезнен момент. След един златен, два сребърни и един бронзов медал, този път не се увенчава с успех. "Въпреки че на спринта не стартира добре, финишира втора. Това е найголемият урок. Дори някой да те поведе, това трябва да те мотивира да го настигнеш и да обърнеш резултата, ако е възможно." Тя говори много с момичетата и им предава осъзнатостта, която носи със себе си. "Или се мотивираш, или се отказваш. Не обичаме да поемаме отговорност. Много често, когато постигнем нещо, забравяме, че преди време сме го искали. Обезличаваме го, а трябва да сме благодарни." За какво е благодарна в момента? За децата, за работата, която обожава, за това, че е заредена с желание и енергия. "Много съм благодарна, защото това ме кара да се чувствам добре. Запалена съм, чувствам се много жива" – разказва тя и споменава думата "рестарт". Не мога да не проявя любопитство дали е било конкретен момент, или по-скоро процес. "Разводът – чувам отсреща: – Никога не съм говорила по тази тема, а съм мислела, че в някакъв момент трябва да седна да го направя. Знам, че има разнородни мнения. Винаги съм вярвала в семейството, но…" – тук прави дълга пауза, преди да продължи. За първи път усещам леко притеснение и неувереност в гласа, но решавам, че няма да задавам въпроси, щом за нея е достатъчно комфортно да сподели. "Трябва да имаш смелостта и увереността да продължиш и да го направиш. Мина време, докато стигнем до момента, в който сме в баланс и хармония със случващото се. Избягвала съм да коментирам, защото мисля за децата. Ако кажа "А", утре ще е "Б", "В" и всички останали букви. И да стоя вкъщи, седнала на един стол, в същото време ще съм някъде и нещо ще се е случило. Преди години имах желанието да убеждавам света, че не е така. Няма смисъл. Светът вижда така, както е настроен да вижда." Релевантните решения обаче са катализатор за положителна промяна.

Славена Вътова

GET THE LOOK: Праймър Touche Éclat Blur Primer, фон дьо тен All Hours, червило LOVESHINE 112, руж Couture Blush 04, сенки за очи Couture Mini Clutch Eye Palette 300 Kasbah Spice, молив за вежди Eyebrow Pencil Brown 02, спирала Lash Clash Mascara Black, молив за очи Crush Liner 01 Black, хайлайтър Couture Highlighter 03. Всичко от YSL Beauty.

Костюм Zara, бижута Mango

Отговорите ù отново започват да идват директно. Наистина е в категоричен период. Така е била и на 20. Когато задавам въпроса, прави дълга пауза, но през смях уточнява, че тя въобще не означава, че е било отдавна. "Като усещане наистина мога да го оприлича със сегашния период. Тогава бях доста по-хаотична. Мислех за себе си. Взимах решенията без колебания." И сега е така, но с повече отговорност, страхове и склонност да заяви себе си. "Как ти звучи Овен с асцендент Скорпион?" Не съм най-запаленият човек по астрологията, но съчетанието наистина звучи интересно и никога не бих го предвидил за нея. "Със сигурност предпочитам това, което съм сега. Но съм станала това, което съм сега, благодарение на онова, което бях тогава." Следващите 20 ли? "Представям си ги като най-хубавите. Правила съм експеримент да питам близки и познати какво искат. Много е трудно човек да формулира в едно конкретно изречение. Искам да съм щастлив? Добре, но как си го представяш? Какво трябва да си постигнал, през какво да минеш, в какво се изразява за теб щастието?" За нея е движението. Звучи като да не е била по-щастлива. "Честно да ти кажа, Митко, наистина. Дишам." Три часа след началото на срещата ни, в заведението сме останали само ние, а Славена ми пуска откъс от The Greatest Love на Уитни Хюстън, песента на нейния живот. Звучи силно, а тя ми цитира откъси от текста. "I decided long ago never to walk in anyone's shadows. If I fail, if I succeed, at least I'll live as I believe. No matter what they take from me, they can't take away my dignity because the greatest love of all is happening to me." Тя наистина е открила любовта вътре в себе си. И продължава движението. Само напред.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA