Любителите на крем карамела, знаят колко бързо изчезва след като се извади от фурната. Бабите и майките ни са правили рецептата редевно в детството ни, а сега продължаваме обичаите и ние.
Днес обаче, ще ви покажем една по-различна и интересна рецепта за приготвяне на крем карамел, и това е арабския му вариант - кодрит кадир.
Кодрит Кадир е арабски сладкиш, който представлява крем карамел върху какаов блат, така че е перфектен за любителите на шоколада.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За крем карамела
• 1 ч.ч. захар • 800 мл. прясно мляко
За блата
• 1 с.л. какао • 1.ч.ч. брашно • 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 1/3 ч.ч. захар • 6 яйца •1/2 ч.ч. захар • 1/2 ч.ч. олио • 1 ч.л. бакпулвер • 2 ванилии
ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕДЕЛНИ ПАЛАЧИНКИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Изсипвате ⅓ чаена чаша захар на дъното на формата за кекс, в която ще печете сладкиша и я слагате във фурната на максимални градуси, докато захарта се карамелизира.
2. През това време разбийте яйцата със захарта и ванилията, след което добавете и прясното мляко и отново разбъркайте за карамелената смес.
3. За кексовата смес разбийте първо яйцата със захарта, олиото и прясното мляко, след което добавете пресятото брашно с какаото и бакпулвера и при непрекъснато разбъркване ги добавете към течната.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАЛИНОВ ПАЙ - ДЕСЕРТЪТ НА СЕЗОНА
4. След като захарта се разтопи и карамелът е готов, извадете формата от фурната и намалете фурната на 180 градуса.
5. Изчакайте карамела да поизстине, след което изсипете сместа за крем карамела във форма.
6. Изсипете кексовата смес в карамелената, като я разпределите равномерно. При печене какаовата кексова смес ще изплува на повърхността и ще се изпече.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: БАНАНОВ ХЛЯБ, ТОЧНО НАВРЕМЕ ЗА УИКЕНДА
7. Печете кодрит кадир в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 60 минути на водна баня, като поставите формата със сладкиша в дълбока тава пълна с вода, както се прави крем карамел.
8. След като кодрит кадир е изпечен го изваждате от фурната и го оставяте да се изстуди напълно. След като кодрит кадир е напълно изстинал обръщате сладкиша в голяма чиния.