Кодрит Кадир - арабски крем карамел

Днес ви представяме една по-интересна вариация на крем карамела.

Гергана Димитрова 27 август 2022

Любителите на крем карамела, знаят колко бързо изчезва след като се извади от фурната. Бабите и майките ни са правили рецептата редевно в детството ни, а сега продължаваме обичаите и ние. 

Днес обаче, ще ви покажем една по-различна и интересна рецепта за приготвяне на крем карамел, и това е арабския му вариант - кодрит кадир. 

Кодрит Кадир е арабски сладкиш, който представлява крем карамел върху какаов блат, така че е перфектен за любителите на шоколада.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За крем карамела

• 1 ч.ч. захар • 800 мл. прясно мляко 

За блата

• 1 с.л. какао • 1.ч.ч. брашно • 1/2 ч.ч. прясно мляко 

• 1/3 ч.ч. захар • 6 яйца •1/2 ч.ч. захар • 1/2 ч.ч. олио • 1 ч.л. бакпулвер • 2 ванилии

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕДЕЛНИ ПАЛАЧИНКИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1.  Изсипвате ⅓ чаена чаша захар на дъното на формата за кекс, в която ще печете сладкиша и я слагате във фурната на максимални градуси, докато захарта се карамелизира.

2. През това време разбийте яйцата със захарта и ванилията, след което добавете и прясното мляко и отново разбъркайте за карамелената смес.

3. За кексовата смес разбийте първо яйцата със захарта, олиото и прясното мляко, след което добавете пресятото брашно с какаото и бакпулвера и при непрекъснато разбъркване ги добавете към течната.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАЛИНОВ ПАЙ - ДЕСЕРТЪТ НА СЕЗОНА

4. След като захарта се разтопи и карамелът е готов, извадете формата от фурната и намалете фурната на 180 градуса.

5. Изчакайте карамела да поизстине, след което изсипете сместа за крем карамела във форма.

6. Изсипете кексовата смес в карамелената, като я разпределите равномерно. При печене какаовата кексова смес ще изплува на повърхността и ще се изпече.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: БАНАНОВ ХЛЯБ, ТОЧНО НАВРЕМЕ ЗА УИКЕНДА

7. Печете кодрит кадир в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 60 минути на водна баня, като поставите формата със сладкиша в дълбока тава пълна с вода, както се прави крем карамел.

8. След като кодрит кадир е изпечен го изваждате от фурната и го оставяте да се изстуди напълно. След като кодрит кадир е напълно изстинал обръщате сладкиша в голяма чиния.

X