Коледа е любимият ни празник и като такъв бихме искали всичко да е перфектно. Като че ли спазваме всяка година едни и същи традиции, защото Коледа ли ще е без "Сам вкъщи", горещ шоколад, дебели коледни чорапи и любимите ни хора?
Да, забравихме нещо. Коледният щолен и джинджифиловите бисквитки. Рецепта за най-добрите бисквитки вече сме ви давали, затова идва ред на традиционния немски сладкиш.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За тестото:
• 750 г. брашно •200 мл. прясно мляко •1 кубче мая (42 г) или два пакета суха • 200 г. краве масло •75 г. захар • 1/2 ч. л. смлян карамфил • 1/2 ч. л. индийско орехче • 1/2 ч. л. кардамон • 2 яйца • 2 жълтъка
За плънката:
• 100 г. захаросани портокалови кори • 100 г. захаросани лимонови кори • 250 г. стафиди • 200 г. натрошени бадеми • 1 с. л. бадемов ликьор • 50 мл. ром • 50 г. пудра захар • 2 пакетчета ванилова захар
За глазурата:
• 100 г. краве масло • 100 г. пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Захаросаните лимони и портокали се нарязват наситно и заедно с останалите продукти за плънката се слагат в купа и се разбъркват. Оставят се в хладилник за 24 часа.
2. Половината от млякото за тестото се загрява. Пробвате с кутре в млякото - ако не ви е горещо и може да стоите така значи температурата е идеална.
3. Разтваряте маята в млякото като добавяте една щипка захар и брашно и се оставяте на топло за 15-20 минути. Разбирате, че маята е активирана след като сместа удвои обема си и на повърхността има балончета.
4. Брашното за тестото се слага в голяма купа и в него се прави кладенче. Вътре изсипвате активираната мая.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА ЗА БРАУНИ, КОЯТО ЩЕ ПРАВИТЕ ПАК И ПАК, И ПАК
5. Маслото се разтопява на водна баня и към него се добавят захарта, подправките, яйцата и жълтъците. Разбърква се добре и се налива останалото прясно мляко.
6. Маслено-яйчената смес се изсипва при брашното и се замесва гладко тесто, което се оставя да почине за 10 минути.
7. Сместа за плънката се вади от хладилника и се слага върху леко разстланото тесто.
8. Започвате да месите докато се разпределят ядките равномерно навсякъде.
9. Разделяте тестото на две равни части.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕДЕЛНИ ПАЛАЧИНКИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ
10. От всяко парче се прави руло и се сплесква леко отгоре, за да придобие формата на правоъгълник.
11. Оставяте рулата да втасат за около 20 минути или до удвояване на обема.
12. Пекат се в тава, покрита с хартия за печене в предварително загрята на 200 градуса фурна за 50–55 минути без вентилатор.
13. Когато са готови, щолените се мажат с останалото масло, докато го поемат цялото, а когато изстинат се поръсват и с пудрата захар.
Забележка: В оригиналната немска рецепта щоленът трябва да почине 1 ден, след което се завива във фолио, за да започне да съхне в продължение на 3 седмици и чак тогава се консумира. Но, ако нямате търпение може да изчакате само един ден и да му се насладите. Уверяваме ви, че също е толкова вкусен!
Фотография: Profimedia.bg