Сиропиран лимонов кейк с фростинг от маскарпоне

Свежест, цвят и сироп. О,да!

Гергана Димитрова 26 февруари 2023

В тази светла и топла неделя не ни остава нищо друго освен да мечтаем за още по-топлото време, а с него ни идват на ум и толкова вкусни и плодови рецепти.

Затова този уикенд ви предлагаме да си направите вкусен лимонов кейк, на който аромата ще накара цялото ви семейство да дойде, за да помогне в приготвянето му. Перфектната комбинация от сироп, блат, крем и лимон ще накара небцето ви да иска още и още.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За тестото:

• 50 мл. прясно изцеден сок от лимон • 20 мл. прясно мляко •  135 г. брашно • 2 ч.л. бакпулвер • 100 г. захар • кора от 1 лимон • 60 г. меко краве масло + за намазване • 2 бр. яйца

За сиропа:

• 100 мл. прясно изцеден сок от лимон • 100мл. вода • 130 г. захар • 1 пакет ванилия

За фростинга:

•  200 г. маскарпоне • 200 мл, 35% масленост сметана • 50 г. захар • 1 с.л. с връх какао

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ ОТ КОЗУНАЧЕНО ТЕСТО

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първо, приготвяте лимоновия кекс:

1. Намазнявате правоъгълна форма за печене и поръсвате със захар по стените и дъното.

2. В купичка смесвате лимоновия сок и млякото. Оставяте настрана, за да се пресече.

3. В блендер смилате корите на лимона със захарта, тъй като така ароматът е по-силен.

4. Прибавяте мекото масло и разбивате до хомогенност, след това слагате едно по едно яйцата, докато се усвоят и се получи гладък крем.

5. Сипвате пресеченото мляко с лимоновия сок.

6. Домавяте на части брашното, пресято с бакпулвера като разбърквате плавно със шпатула или телена бъркалка.

7. Прехвърляте сместа във формата за печене и пъхате в загрята на 180 °C фурна за около 30-40 минути или до суха клечка.

За сиропа:

8. Докато се пече лимоновият сладкиш, приготвяте сиропа.

9. Слагате всички съставки за него в касерол и варите около 15-20 минути.

10. Сиропирате готовия кекс с лимоновия гъст сироп.

За фростинга:

11. Преминавате към фростинга от маскарпоне и какао:

12. Разбивате маскарпонето заедно със сметаната и захарта. Трябва да се получи гъст, но пухкав крем.

13. Добавяте какаото и отново разбивате за кратко, докато се усвои и оцвети кремът.

14. Прехвърляте в пош и украсявате целия сиропиран сладкиш с рози от фростинга.

Да ви е сладко!

Фотография: Pexels.com

X