Най-вкусната неделя с паста с тиква и рикота

Даваме ви идея за едно страхотно есенно изкушение.

Ася Иванова
Ася Иванова 22 октомври 2023

Фотография: Pexels.com

Този уикенд решихме да ви поглезим с едно страхотно предложение за изкушаваща паста.

Предлагаме ви един по-различен, но страхотен вариант на ароматни спагети (или пък пене!) с тиква и сирене рикота. Гарантираме ви, ще си оближете пръстите!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 1 тиква (цигулка), обелена, без семки и нарязана на парчета 2.5cm
- зехтин
- 2 скилидки чесън, обелени и ситно нарязани
- 1 връзка пресен босилек, ситно нарязан
- 1 кутия (400 г) нарязани домати
- морска сол
- 500 грама паста (спагети; пене)
- прясно смлян черен пипер
- 3 супени лъжици сирене рикота
- 750 мл зеленчуков бульон
- 150 грама моцарела
- 1 шепа настърган пармезан
- 2 стръка пресен градински чай

Паста

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте фурната до 200° C. Поставете тиквата в тава за печене, поръсете я със зехтин и я печете в горещата фурна за около 15 минути, или докато омекне.

Сипете малко зехтин в голям тиган, добавете чесъна и босилека и запържете за няколко минути. Добавете доматите, разбъркайте ги с дървена лъжица и ги оставете да заври. Добавете печената тиква, отново оставете да заври, след което оставете да къкри за около 10 минути. Добавете малко сол и черен пипер. След това и рикотата и върнете отново да ври. В същото време, в голяма тенджера с подсолена вряща вода сварете пенето.

След като и пастата, и соса са готови, вземете една голяма тава. Добавете малко зехтин, след това изсипете пенето и соса. Скъсайте отгоре топката моцарела и добавете пармезана. Напръскайте с малко зехтин и пъхнете тавата в предварително загрята фурна. Печете в продължение на 15 минути или до получаване на златист цвят.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA