Тарт с меласа: любимият десерт на Хари Потър

Днес се заравяме в старинните кулинарни книги на Великобритания, където откриваме този невероятен сладкиш.

Ася Иванова
Ася Иванова 05 април 2024

Фотография: Profimedia

Ако за първи път се сблъсквате с тарта с меласа, то ще останете изненадани, че неговата история е доста дълга.

Първото споменаване на рецепта за тарт от меласа датира от готварска книга от 19 век на английската авторка Мери Джури. Този вид сладкиш е типичен британски десерт, който се поднася по време на следобедния чай. Ако пък сте сред феновете на Хари Потър, със сигурност знаете, че това е любимият десерт на Хари. Но как да го направим?

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:

1/6 ч.ч. охладено масло (нарязано на кубчета)
300-350 г брашно
1 с.л. кафява захар
1 с.л. студена вода
1 с.л. студена водка

За плънката:

1/3 ч.ч. сироп за палачинки
3/4 супена лъжица масло
1/6 чаша пълномаслена бита сметана

тарт с меласа на хари потър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Първо започваме с приготовлението на тестото. Смесете маслото, брашното и захарта, докато сместа не стане на големи трохи. Изсипете водата и водката. Ако течността не е достатъчно, добавете още. Оформете топка, покрийте с пластмасово фолио и дръжте 15 минути в хладилника.

Когато е готово, разточете тестото на дъното на десертната формата. Охладете още час. 

Загрейте сиропа в малка тенджера и към него добавете маслото. Разбъркайте добре, докато се смесят. Свалете от огъня и постепенно добавете сметаната и разбитото яйце, като непрекъснато бъркате. Внимавайте яйцето да не стане на парцали. Ако това се случи, прецедете сместта. 

Изсипете течната смес върху тестената част и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути докато коричката стане златиста, а плънката се е сгъстила.

След като полученият десерт изстине, поднесете с бита сметана или с топка ванилов сладолед. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA