Фотография: Pexels.com
Празничните дни са вече към своя край, а яйцата, които остават след Великден сякаш нямат свършване. И няма как да е иначе в къща с малки помощници, които с удоволствие са се включили в традиционното боядисване.
Ние сме насреща и ще ви дадем няколко идеи как да оползотворите останалите от Великден яйца.
Пълнени яйца с крема сирене
Необходими продукти:
6 яйца
200 грама крем сирене
1 пресен стрък лук
½ чаена лъжица черен пипер
Начин на приготвяне:
Разрежете яйцата на две половини и отделете жълтъците. В купа пасирайте крема сиренето, жълтъците, пресния лук и черния пипер до получаването на мус. Напълнете белтъците с помощта на чаена лъжица или шприц. Украсата е по ваше желание.
Зелена салата с кълнове
Необходими продукти:
една зелена салата
рукола
1 твърдо сварено яйце
3-4 репички
½ връзка пресен лук
½ връзка пресен чесън
шепа кълнове от люцерна
шепа кълнове от кресон
един морков
7-8 маслини
1 супена лъжица ленено семе
1 супена лъжица сурови слънчогледови семки
сок на ¼ лимон
Начин на приготвяне:
В голяма купа накъсайте измитата салата и листата спанак. Нарежете на дребно чесъна, лука и репичките. Настържете моркова на едро ренде и го добавете към останалите зеленчуци. Преди да добавите кълновете, отделете ги доколкото е възможно един от друг, за да не станат на топка в салатата. Изцедете сока от лимон, добавете сол и 2-3 супени лъжици зехтин, семената и маслините и разбъркайте внимателно. Преди да сервирате, украсете с яйце.
Ригатони с лимонено песто
Необходими съставки:
340 грама ригатони или друга къса паста
4 сварени жълтъка
6 супени лъжици масло
2 чаени лъжици лимонена кора
3 супени лъжици лимонов сок
половин чаша твърдо сирене по избор – пармезан или пекорино
1/2 чаени лъжици червен пипер
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Сгответе пастата ал денте и запазете чаша и половина от водата, с която сте ги сварили. През това време можете да настържете жълтъците.
Разтопете маслото на тих огън и добавете към тях лимоновата кора и сока, както и червения пипер. След това добавете пастата, заедно с водата, и бъркайте постоянно, докато соса не се разпредели върху пастата, а тя се сготви добре. След това овкусете със солта и пипера и настържете сиренето.
Сервирайте пастата, като отгоре добавяте настърганите яйца.