"Делото срещу Тейлър Суифт" вече е налично в Max

Срещу певицата са повдигнати обвинения за плагиатство.

Ася Иванова
Ася Иванова 01 август 2024

Фотография: CNN FlashDocs

Тейлър Суифт е една от най-обичаните и слушани певици в последното десетилетие, но не всичко около нея е цветя и рози. Доказателство за това е новата документална лента - "Делото срещу Тейлър Суифт", която вече е достъпна за гледане в онлайн стрийминг платформата Max.

Филмът показва разследването на CNN относно делото за авторски права, заведено от текстописците Шон Хол и Нейтън Бътлър срещу изпълнителката за нейната хитова песен "Shake it Off". В него е изследвана креативността, заслугите и мъглявата граница между културното оценяване и присвояването.

През 2017 г. двамата текстописци завеждат съдебен иск срещу носителката на "Грами" Тейлър Суифт по обвинeния, че е копирала техни строфи в хита си "Shake It Off". Според ищците в песента Суифт е заимствала фрази от написаната от тях "Playas Gon’ Play", станала известна от момичешката група 3LW. За първи път, откакто предприе съдебни действия, Хол говори ексклузивно пред CNN, заедно с адвоката си Марина В. Богорад, за опита им да се изправят срещу безспорен гигант на музикалната индустрия.


"Делото срещу Тейлър Суифт" разглежда внимателно правните, етичните и културните основания на този случай и подобни дела, заведени срещу някои от най-големите световни поп звезди. Във филма ще видим още текстописците Тайла Паркс и Канди Бъръс и провокативни наблюдения от критици и журналисти, включително Шърли Халперин (Los Angeles Magazine), Сидни Мадън (NPR) и Микаел Ууд (Los Angeles Times).

Изпълнителен продуцент за CNN FlashDocs е Ерик Джонсън, а Емили Тагучи е старши продуцент. FlashDocs се ръководи от Кейти Хинман, вицепрезидент на програмното развитие за CNN Worldwide.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA