Дворецът Бонапарт в Рим отваря врати за Холивуд

Моника Белучи, Венсан Касел, Чарлийз Терон са малка част от холивудските звезди, застанали пред обектива на германския фотограф Винсънт Питърс.

Тита Найденова 02 август 2024

Фотография: Vincent Peters

През 1818 г. майката на френския император Наполеон Бонапарт – Мария Летиция Рамолино, купува един от най-красивите дворци в Рим за 27 хиляди златни пиастра. Oттогава аристократичната сграда сменя собствениците си два пъти, докато грижата за нея поема подкрепяна от правителството културна институция, която запазва името – Дворецът Бонапарт.

Като част от портфолиото на фондация "Артемизия" тази красива сграда е чест домакин на изискани партита и изложби. Една от тях, която ще продължи до 25 август, събира в Рим портретите на най-красивите холивудски звезди, заставали пред обектива на германския фотограф Винсънт Питърс. Известен най-вече с рекламните кампании, които снима за Miu Miu, Armani, Celine, Louis Vuitton и Hermes, 54-годишният фотограф представя истинска звездна селекция в залите на първия етаж на двореца, разположен в центъра на италианската столица.

Крисчън Бейл, Моника Белучи, Венсан Касел, Летисия Каста, Пенелопе Крус, Камерън Диас, Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Скарлет Йохансон, Мила Йовович, Джон Малкович, Чарлийз Терон и Ема Уотсън са между холивудските любимци, които приемат Винсънт Питърс като свой приятел и това определено си личи от кадрите, включени в изложбата "Безгранично време". Почти като герои на Марсел Пруст и неговата класика "По следите на изгубеното време" звездите на киното сякаш прекосяват коридорите на времето, за да оставят своята следа.

Когато човек наблюдава фотографиите на Питърс, губи реална представа за времето и пространството и се оставя на магията на образа, категорични са организаторите на изложбата. След успеха на експозицията в Болоня, обичайните заподозрени от Холивуд гостуват в Двореца Бонапарт в Рим, и интересът към портретите им е съвсем заслужен. "Проектът е реализиран между 2001 и 2021 година от Винсънт Питърс, който го започва съвсем на шега с идеята да направи прозрачен света на най-големите любимци на публиката. Идеята му е да избяга от статуса им на звезди и да провокира публиката да ги приеме като обикновени герои от живота.

Класически или модерни, вълшебни или студено реалистични, портретите изглеждат като художествени творби и тук е закачката на Питърс с публиката – остава отворен за всякакви възможни отговори въпросът му наистина ли е обикновен животът, който водим?", допълват организаторите на експозицията. Къде се намира случайността в този проект, е също интересен въпрос, който всъщност връща лентата на живота на Питърс назад във времето, когато разбира, че камерата притежава силата да улавя магията на мига.

"Всъщност исках да бъда визуален артист и не се интересувах никак от работа като фотограф. Исках да направя нещо, което мога да покажа, без да се срамувам, и това не се е променило до днес. В някакъв момент между престоя ми в Германия и Ню Йорк живях в Париж, опитвайки се да бъда художник. В крайна сметка се озовах разорен на улицата и живеех с по пет долара на ден. В един момент приятел сподели, че агенциите за модели плащат добри пари за заснемане на портфолиото им, и ми даде контакт на една от добрите във френската столица. Не бях доволен от работата там и се върнах в Ню Йорк, където срещнах един невероятен агент – Джовани Тестино, брат на прочутия моден фотограф Марио Тестино. Така започна моят път сред звездите."

X