Синелибри 2024 – хармония в поезия и кино

Изкушените зрители могат да видят над 50 национални премиери на любими филми и литературни класики, които са незабравими.

Ася Иванова 28 септември 2024

Текст: Юлия Владимирова
Фотография: Profimedia

Тазгодишното издание на кино-литературния фестивал Синелибри се очертава да бъде много специално, защото е десето и оформя ролята на фестивала като ключва за културния живот на страната. Звездни гости, най-горещите заглавия от кинофестивалите в Кан и Венеция, както и паралелни събития, които насочват вниманието към различни важни за обществото ни теми.

Синелибри 2024 е посветен на поезията в нейната цялост, пълнота и вечност, защото тази година празнуваме големи годишнини от рождението на велики писатели и поети, сред които Пиер дьо Ронсар, роден преди 500 години, прочутият чилийски поет и Нобелов лауреат Пабло Неруда, роден преди 120 години, безсмъртният мексикански поет, есеист и Нобелов лауреат Октавио Пас, от чието рождение се навършват 110 години, гениалният ирландски драматург и поет Оскар Уайлд, роден преди 170 години, екстравагантният Джордж Байрон, отлетял преждевременно от този свят преди две столетия…

През 2024 г. отбелязваме и 120 години от рождението на българския поет и преводач Атанас Далчев – творец ерудит, неподатлив на конюнктурни влияния. Синелибри ще отдаде и специална почит на 100-годишнината от рождението на Труман Капоти с модна гала, в която ще коментираме освен ексцентризма и стиловия език на Капоти, също така и вечният образ на класически стилната жена - Одри Хепбърн като Холи Голайтли в „Закуска в Тифани".

С прожекцията на легендарния филм в Топлоцентрала ще си припомним защо наистина класиките са вечни, защо малката черна рокля и перлите са вечни и изобщо кое е онова, което превръща голямата литература в не по-малко качествени филмови бижута.

Журито на фестивала тази година е оглавено от божествената Мария Бакалова, за която в последно време се чува много – и заради българското предложение за „Оскар" „Триумф", и заради промотирането на филма с нея „Стажантът" на Али Абаси. Тя ще бъде в компанията на германския писател Даниел Келман, белгийската писателка Кристин Льоненс, която е авторка на романа, по който е създаден спечелилият „Оскар" филм „Джоджо Заека" (2019) на Тайка Уайтити с участието на Скарлет Йохансон. Към тях се присъединява и американската актриса Ан Кюсак, позната от участието си в „Анатомията на Грей", „Кости", „Али Макбийл" и „Рипли". Италианският актьор с аржентински произход Игнасио Серикио, партнирал си с Клинт Истууд във филма „Трафикантът" също идва като част от журито, което ще избира най-добрия пълнометражен игрален филм в тазгодишната програма на фестивала.

Поезията и киното са свързани от гъвкавата нишка на образа и емоциите, пресъздавани с думи или облечени във визуални изрази. Затова ще можем да се насладим и на специалния филм „Неруда" на Пабло Лараин, разказващ за живота и сложните политически предизвикателства на великия чилийски поет Пабло Неруда.

Освен това Паоло Сорентино ще ни отведе на романтична и носталгична приказка из Неапол, за да ни разкаже митът за създаването на родния му град от сирените на гръцката митология „Партенопа", с който фестивалът ще бъде открит на 10 октомври в зала 1 на НДК.

Педро Алмодовар идва директно със Златния лъв от Венеция с ексклузивна премиера за България на „Съседната стая", който ще можем да видим непосредствено след церемонията по награждаване на 25 октомври отново в зала 1.

Едно от най-вълнуващите заглавия, които чакаме с нетърпение е и „Време за живот" с Флоранс Пю и Андрю Гарфийлд, който разказва са сложностите на времето, живота и любовта – едновременно романтичен и красив, в същото време дълбоко тъжен и драматичен. Преди прожекцията му ще се състои важна дискусия, подкрепена от  МБАЛ „Надежда" като темата ще бъде замразяването на яйцеклетки.

Друго събитие с кауза е поетичния пърформанс „Виж ме силна и свободна" – опитът на 12 одухотворени жени да преодолеят домашното насилие и да придобият сила чрез поезия и мощта на думите. Стиховете ще прозвучат прочетени от Елена Телбис, а проектът е подкрепе н от фондация Emprove.

Сред почетните гости на десетото издание се нареждат шотландският писател Ървин Уелш, автор на „библията за аутсайдери" „Трейнспотинг", един от най-изявените италиански кинотворци през последните години – Даниеле Лукети, авторът на филма „Избери Ървин" – Иън Джефрис, нидерландският режисьор Миша Пекел и световноизвестната писателка от български произход Капка Касабова. Със зрителите ще бъдат още Дани Розенберг - израелски режисьор и сценарист, Анита Модак-Труран - изпълнителен продуцент на филма "Уилям Фокнър: Миналото никога не умира", и самият Теодор Ушев, който ще представи селекция от свои филми по книги и най-новия си късометражен филм, "Вълкът", веднага след премиерата му на фестивала в Торонто.

Сред заглавията в състезателната програма се открояват "Добър ден, тъга" на режисьорката Дърга Чу-Боуз, адаптация по знаковия роман на Франсоаз Саган. Номинираната за "Оскар" Клои Севини („Момчетата не плачат") си партнира със звездата от "Квадратът" Клаес Бенг и с изгряващата звезда Лили Макинърни в ролята на Сесил. С номинация за "Златна палма" у нас пристига и биографичната драма "Лимонов", вдъхновена от едноименната книга на Еманюел Карер. За наградата ще се състезава и адаптацията на знаменития роман на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита", разбунила духовете още преди да тръгне по кината.

Паралелната програма на фестивала обхваща няколко модула. Открояват се заглавията от проекта "Ново италианско кино" без граници, който има ежегодни издания в много страни по света, а през октомври за първи път ще се състои в България като част от програмата на Синелибри. Модулът включва 8 от най-впечатляващите италиански литературни адаптации за голям екран, създадени през последната година. Любопитство буди и секцията "Американски прелести", която обхваща четири заглавия. Акцентът пада върху трилъра "Конклав" с Ралф Файнс в главната роля, напрегната и завладяваща адаптация по роман на Робърт Харис.

Синелибри ще се проведе паралелно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, а по-добър сезон за хубавата литература, качественото кино и доброто вино от есента няма!

X