Пътят на коприната... тоест пътят на Жаклин Гочева-Кайл

Тита Найденова 13 октомври 2024

Фотография: Маргарита Тентюкова, Личен архив

Хората с излъчване и мисия да променят модната среда в България се открояват рязко. С лице и фигура на модел от времената, в които личният характер беше добавена стойност, Жаклин Гочева-Кайл има много пресечни точки с модната журналистика.

Докато работи като архитект и интериорен дизайнер в Берлин, трупа сериозен опит в местните издания на Vanity Fair и Vogue. Светът на медиите я увлича и когато се връща в България, оглавява списанието за архитектура и дизайн Casaviva. Жаклин обича промените и търси в тях възможност за лична еволюция. Тя я изпраща отново в Германия, където веднага получава примамливо предложение – да оглави маркетинг отдела, който работи за известния бранд Fashion for Home.

В Берлин красавицата с неустоими светли очи грабва вниманието на свой близък приятел, открил, че Жаки може да бъде нещо повече от добър приятел. "Върнах се в София заради любовта, при това увлечена от австралиец, който беше живял в България по-дълго от мен самата. Обратите обаче ме научиха на много неща – бърза реакция, използване на момента и нула компромис към собствените ми идеи и планове. Така през 2021 г., в търсене на качество, мотивирана от собствения си идеализъм, стартирах byJGK. И оттогава насам постоянно работя върху непреходното в модата", коментира за GRAZIA тя.

Дебютът ù като моден дизайнер включва пресечна точка и с личния ù живот. "За сватбата ни търсих перфектната рокля. Не исках изкуствени материи, не нося такива. Не намерих нещо, което да ме впечатли, и реших сама да направя рокля. Така се роди брандът, който носи инициалите на моето име и фамилия. От дистанцията на времето вече го виждам като инвестиция срещу прекаленото консуматорство. Бих искала да посъветвам и да възпитам у клиентите си правилото – купуваш малко, но качествено." Мотото less is more, което модата преговаря всеки сезон, движи всички проекти на Жаки. "Още като архитект много бързо разбрах, че най-семплите неща винаги са най-сложни. Това е моята пътеводна светлина – постоянните опити да достигна до най-семплото, независимо колко е сложно. Защото най-семплата рокля предоставя на дамата, която я носи, най-голяма платформа за израз на индивидуалността ù."

Избира коприната, защото е вечната материя. "Всичко в бранда ми е устойчиво – като започнем от самата коприна (изцяло произведена в Комо, Италия), която е органична и с невероятно високо качество, така и факта, че се намира в ЕС (кратки пътища), но най-вече, че е handmade, custom made и made to order (произвежда се само след поръчка) и така няма отпадъци. Гордея се с постигнатото дотук и с нулевия отпечатък в производството. Това трябва да е мисията на всеки отговорен за бъдещето човек днес."

X