"Старите квартали на София" разкрива духа на града

Програмата с четвърта изложба, посветена на столицата.

15 октомври 2024

С изложбата "Старите квартали на София", част от цикъла "Невидима София", медията за изкуство и култура "Програмата" продължава своето пътуване през времето и пространството на столицата, разкривайки пластовете на градската история, която често остава скрита зад сивите фасади и в улисаните ни във всекидневието крачки.

"Старите квартали на София" ще разкрие как духът на града продължава да живее в тези пространства дори когато те се променят, изчезват или се поглъщат от съвременността.

Изложба Старите квартали на София

Контрастът между модерните кранове и социалистическите блокове, между изящните балкони и грубите фасади на панелните сгради създава усещането за постоянна промяна, но и за нещо непреходно - за пулс, който продължава да тупти през десетилетията. Кадрите на фотографите Яница Генова и Иван Христов превръщат тази изложба в едно лирично и емоционално пътуване, което кара зрителя да се докосне до един софийски свят, който съществува едновременно на прага на забравата и вечното. Кадрите могат да бъдат видяни от 17.10. до 31.10. в емблематичния за столицата Grand Hotel Sofia.

Изложба Старите квартали на София

Това е събитие за хората, за съвременниците и за техните предшественици, за всеки, който е оставил своя отпечатък върху улиците, стените и дори върху самите тухли на този град. Това е визуално пътешествие към забравените истории, към тихите ъгли, където все още шепне гласът на миналото.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA