Отбелязваме "Ден на книгите за Хари Потър" с ново заглавие

От днес по книжарниците ще откриете "Коледа в Хогуортс".

Ася Иванова 15 октомври 2024

"Наближаваше Коледа. Една сутрин в средата на декември "Хогуортс" осъмна, потънал в повече от един метър сняг..." Така започва дванайсета глава от "Хари Потър и Философският камък" и стоплящият сърцето разказ на първата Коледа на Хари в "Хогуортс".

От Голямата зала, украсена с великолепни ели, до уютните вечери в Общата стая на "Грифиндор", до изненадата от подаръците в коледната утрин – това е празник, изпълнен с топлина, приятелство, вкусна храна и магични изненади, който Хари никога не ще забрави. Вълшебният текст на Дж. К. Роулинг оживява сред великолепните илюстрации на Зии Гао, за да се превърне в неповторимо изживяване за цялото семейство и да постави началото на една нова празнична традиция.

От днес по книжарниците може да се открие най-новото заглавие от магическия свят на Хари Потър – "Коледа в Хогуортс". Книгата излиза едновременно на 31 езика в цял свят, включително в България, само два дни преди празника на младия магьосник.

За девета поредна година в България ще се отбележи световната инициатива "Ден на книгите за Хари Потър". Запазете датата 17 октомври и празнувайте под тазгодишното мото - "Грижа за магически създания". Целта на този магически празник на книгите е да запознае новите поколения читатели по цял свят с невероятните истории на Дж. К. Роулинг и да даде повод за среща и споделяне на любовта към тях на почитатели от всички възрасти. Този специален ден се стреми да привлече нови читатели към библиотеки, книжарници и читалища, чрез забавления и положителни емоции.

Библиотеки в цялата страна ще дадат повод за среща и споделяне на любовта към поредицата с тематични събития изпълнени с книги, костюми, игри, забавления и капка магия. Към момента празненства ще има в София, Варна, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Несебър, Петрич, Русе, Силистра и Хасково. Нови събития и повече информация за програмата се публикуват ежедневно на сайта на издателство "Егмонт".

X