Къщата на изгряващото слънце

Най-вероятно няма да повярвате, но се намира в Мюнхен

Тита Найденова 26 октомври 2024

Фотография: Себастиан Колм

Заглавието на една от най-популярните фолк песни в Ню Орлиънс залепва като ръкавица върху един от най-свежите проекти на калифорнийския архитект Стефан Мария Ланг. "Къщата на изгряващото слънце" е картотекирана в неговите архиви като "къща ЛУ27", за да скрие идентичността на гордия собственик, който разделя времето си между Лос Анджелис и Мюнхен.

Именно в германския град, разположен в най-богатата провинция Бавария, се намира това истинско архитектурно бижу, успяло да намери хармония между градската атмосфера и ваканционното настроение. Без да налага своята естетика, като достоен партньор в търсенето на най-доброто решение, архитектът следва изискванията на въпросното семейство няколко месеца, но деликатно съветва и предлага интересни интериорни решения.

Според списание AD "Стефан Мария Ланг притежава изключителен талант да улавя специалните качества на всяко ново място, а след това добавя към него и характера на клиентите си, което е голяма рядкост". Заедно с екипа около себе си Ланг допълва проекта със скрити на пръв поглед детайли – изненадващи гледки, игра на светлина и сянка, интегриране на пейзаж, градина и интериор, превръщайки къщата в пример за модерна архитектура в градска среда, но и поставяйки силен акцент върху съжителството с природата. В духа на работата му е да се използват новите технологии така, че да постигнат търсените комфорт и енергийна ефективност.

Самият архитект се вдъхновява от японските майстори, които деликатно намират пресечната точка между битие и мечтание, с ясната идея, че за съвременния човек хармонията е повече блян, отколкото истина. Стресовото ежедневие и вечната надпревара с времето го провокират да подчини целия проект на търсенето на покой, намаляването на оборотите, съзерцанието. Затова добавя много зеленина и басейн, който присъства като отражение на света отвън – отново с красива препратка към японската архитектура, която го води през целия проект.

X