Yeah, you got that yummy... От самата Гери Баева

Познаваме я с блога й beyond the yummy, а днес ви даваме 4 рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите.

Ася Иванова 27 октомври 2024

Фотография: Личен архив

Когато преди няколко години целият свят спря, Гери Баева създаде онлайн пространството Beyond the Yummy – за историите, подправките и живота, ако можем да цитираме.

Тя е от хората, които влизат в кухнята и не излизат, преди да държат в ръцете си умопомрачителен резултат. Поне така изглеждат абсолютно приложимите, неописуемо вкусни и задължително поднесени с усмивка нейни рецепти. Истината е, че участие в Master Chef и над 50 000 последователи по-късно Гери просто представя перфектно страстта и любовта, които стоят зад всяка добра рецепта. Често преди професионалните умения и възможности. И въпреки че в каналите ù може да открием всякакво съдържание, нямаше как да не я поканим в големия ни летен брой с няколко страхотни предложения, които да приготвите за пикника през уикенда, барбекюто следващата сряда или веднага след затварянето на тези страници.

РАЗЯДКА КРЕМ ОТ ПАТЛАДЖАНИ

Имам два любими варианта – със и без нахут. Даже три. Използвам за основа рецептата за хумус и ако не добавя нахут, става небезизвестният Бабагануш. Трябват ви следните продукти, със или без нахут:

-2 патладжана, изпечени и обелени
- 1 консерва нахут
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- сок от 1/2 лимон, добавям още при нужда
- сол на вкус
- 4 с.л. сусамов тахан
- щипка кимион

Патладжаните пригответе на барбекю за пушен аромат или във фурна на 200° за 40 минути. Оставете ги цели и изпечете, после обелете и сложете в гевгир или цедка с по-малки дупки за 15 минути. Намачкайте леко, това е важна стъпка. Сложете всичко в блендер и направете на кадифен крем. За поднасяне добавете зехтин, червен пипер и чили по желание. Хапвайте с пресен хляб или хрупкави сезонни зеленчуци. Третият вариант с патладжан е просто печен и смесен с йогурт, зехтин, сол, чесън и много любов.

ОРЗО С МОРСКИ ДАРОВЕ

Орзо пастата е от любимите ми рецепти за готвене в един съд. Направете микс от скариди, калмари, октопод, миди, сьомга. Или само едното, например скариди.

Няколко важни момента:

Спазвайте пропорцията на 100 г паста – 250 мл течност.

Не пресготвяйте морските дарове. Имайте предвид, че те продължават да се готвят и след сваляне от котлона, а на някои като октопода им е нужно повече време, така че пригответе предварително.

Ако 80-100 г паста са стандарт за една порция, то тук бройте 50 г/човек заради морската храна. От моите пропорции ще получите около 7-8 порции.

Вземете голям дълбок тиган и:

- 1 средна глава лук, нарязана на ситно
- 1/2 ч.ч. сухо бяло вино
- 400 г орзо паста
- 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 л зеленчуков бульон, плюс още при нужда
- 200 мл доматено пюре
- 1 ч.л. риган
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- около 1 kг морски дарове и риба
- домати и магданоз за поръсване

Задушете в зехтин лука, добавете за минута чесъна и загасете с виното. Оставете да се редуцира за около 2-3 минути и добавете орзото и подправките. Разбъркайте добре, добавете бульона и доматеното пюре. Малко преди да е готово, и морските дарове. За тях ви трябват само 5-6 минути готвене. Свалете от котлона, добавете магданоз и свеж домат.

КЮФТЕНЦА С ПАТЛАДЖАН И ПАРМЕЗАН

Почитател съм на мини кюфтенцата. Някак много симпатично стоят в чиния в компанията на сос, който ги обгръща. Този път са с патладжан и пармезан, кротко полегнали в сос Маринара.

За около 20-25 кюфтенца си пригответе:
- 2 средни патладжана
- 120 г галета
- 30 г пармезан, настърган
- 2 яйца
- 3-4 скилидки чесън
- сол
- черен пипер
- щипка кимион (опция)
- кайен пипер (опция)
- шепа магданоз на ситно
- буркан от 350-400 г сос Маринара или друг любим доматен сос
- извара, рикота или топка моцарела
- още магданоз за поръсване

За безглутенов вариант може да замените галетата с бадемово брашно или безглутенова галета, а за безмлечен – пармезана с хранителна мая и някое любимо ядково сирене на финала.

Нарежете патладжаните на кубчета, посолете и оставете да си пуснат горчилката. Подсушете с хартия, подправете със зехтин, сол и черен пипер и печете на 200° за 30-35 минути. Може да ги изпечете и цели, но после използвайте само месцето. Блендирайте или накълцайте с нож на ситно до почти пюре. Към патладжаните добавете останалите съставки за кюфтенцата, разбъркайте добре – трябва да се получи влажна хомогенна смес. Едно кюфтенце е около 2 супени лъжици. Оформете на топка. На този етап може да ги замразите и да готвите по-нататък. Аз изпекох на 200° за 12 минути, намазани със зехтин. Може на тиган в малко мазнина или на фурна за около 20-25 минути на 200°. Сложете доматения сос в тава, отгоре наредете вече изпечените кюфтенца и сиренето. Запечете на 200° за още 15 минути. Поръсете с пресен магданоз и се насладете на всяка хапка.

ТИРАМИСУ БОНБОНИ

Точно толкова изкушаващи, колкото изглеждат. Меки, ароматни, с изненадващ център и с възможността да ги развиете и в други вкусове по ваш избор.

За около 14-15 бонбона използвайте:

- 200 г бишкоти
- 100 мл кафе (или прясно мляко, ако е за деца)
- капачка марсала или ром
- 150 г маскарпоне
- шоколадов крем за център
- какао за овалване

Блендирайте или натрошете на ситно бишкотите. Добавете кафето, марсалата и маскарпонето. Размесете до хомегенна смес. Направете топка с около 2 с.л. от сместа и оформете в бонбон. Оставете в хладилник поне за 30 минути. Преди сервиране оваляйте в какао. Споделете с любими хора.

X