Фотография: Pexels.com
Италия е страна, която привлича със своите живописни пейзажи, древна история и, разбира се, с невероятната си кухня. Всеки регион на страната има свои уникални рецепти, които разказват за местните традиции и култура.
Представяме ви пет италиански ястия, които ще ви отведат в слънчевата част на Италия и ще ви потопят в ароматите и вкусовете на Средиземно море. От свежи салати и ароматни зеленчуци до вкусни мезета и пикантни печива – тези ястия ще ви накарат да се почувствате като на почивка под италианското слънце.
Фритата с картофи и лук
Необходими продукти:
4 яйца
2 средни картофа
1 малка глава лук
Зехтин
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета. Нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте малко зехтин в тиган и запържете картофите до златисто. Добавете лука и гответе още 5 минути. Разбийте яйцата в купа, добавете сол и пипер и изсипете сместа върху картофите и лука. Гответе на слаб огън, докато яйцата се стегнат, а след това обърнете фритатата с помощта на чиния или капак и гответе още 2-3 минути.
Панцанела (италианска салата с хляб)
Необходими продукти:
2 парчета стар хляб
3 домата
1 краставица
1 червена лук
Пресен босилек
Зехтин
Бял винен оцет
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете стария хляб на кубчета и го накиснете във вода за 10-15 минути, след което го изцедете добре. Нарежете доматите, краставицата и лука на малки парчета. Смесете всички съставки в купа, добавете накъсани листа босилек. Полейте със зехтин, оцет и подправете със сол и пипер.
Брускети с домати и чесън
Необходими продукти:
1 багета или франзела
3 домата
2 скилидки чесън
Пресен босилек
Зехтин
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете багетата на филийки и ги запечете в тостер или на грил тиган до златисто. Нарежете доматите на малки кубчета и ги смесете с нарязания чесън, босилек, сол и пипер. Полейте с малко зехтин. Разпределете доматената смес върху филийките хляб и сервирайте веднага.
Панирани тиквички (Frittelle di Zucchine)
Необходими продукти:
2 средни тиквички
1 яйце
100 г брашно
50 г пармезан
Сол и пипер
Олио
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките на едро ренде и ги поставете в гевгир, за да се отцедят от излишната влага. Може да ги притиснете леко с ръце, за да ускорите процеса. В голяма купа смесете яйцето, брашното и пармезана. Подправете със сол и пипер. Добавете тиквичките в сместа и разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Загрейте малко масло в тиган на средна температура. С лъжица вземайте малки порции от сместа и ги пържете до златисто от двете страни (около 3-4 минути на страна). Извадете панираните тиквички и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишното масло. Поднесете топли.
Печени патладжани с доматен сос и моцарела
Необходими продукти:
2 патладжана
400 г доматен сос
200 г моцарела
Пресен босилек
Зехтин
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200°C. Нарежете патладжаните на филийки с дебелина около 1 см. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене, и ги поръсете със сол. Оставете ги за около 20 минути, за да се освободят от излишната влага. Изплакнете патладжаните със студена вода и ги подсушете с кърпа. Намажете филийките патладжан с малко зехтин и ги поставете във фурната за 15-20 минути, докато омекнат и леко покафенеят. След това извадете патладжаните от фурната и ги покрийте с доматен сос и парчета моцарела. Върнете в печката за още 5-10 минути, докато моцарелата се разтопи и леко покафенее. Гарнирайте с пресен босилек преди сервиране.
Тези ястия също предлагат истински италиански вкус, но са различни и лесни за приготвяне!