По пътя на книгите с някои от най-instagrammable книжарниците в Европа

Елегантният интериор на She Said, решен изцяло в розово и други пастелни тонове, предразполага да се губите из рафтовете с часове.

Фотография: Личен архив; Instagram/ @shesaidbooks, @lerdevager, @atlantisbooks; Profimedia

Има хора, които опознават даден град по туристическите забележителности, други – по местните ресторанти и барове, докато аз съм от онези, които си правят маршрути спрямо книжарниците – големи, малки, антикварни, всякакви. Губила съм се в Париж, за да открия най-старата LGBT+ книжарница, връщала съм се няколко пъти в една и съща, ако ми е харесала, и мога да обиколя няколко само за един следобед време. Затова реших да ви покажа някои от най-популярните места за книги в Европа, които привличат не само книгомани, но и заклети instagrammer-и.

CARTURESTI CARUSEL| БУКУРЕЩ, РУМЪНИЯ

Казват, че това е една от най-красивите книжарници не само в Румъния, но и в света. Намира се в старата част на Букурещ в сграда, която е построена през 1903 г. от богато семейство гръцки банкери, но през 50-те е конфискувана от комунистическия режим. Години наред била изоставена, занемарена и рушаща се, докато преди няколко години е реставрирана, за да бъде превърната в този светъл дом на книгите. Елегантни извити стълби, над 10 хиляди издания, сувенири и богата селекция от мултимедия, в Carturesti Carusel със сигурност може да си направите хубава снимка, да откриете търсено заглавие (въпреки че селекцията на английски не е толкова богата, колкото очаквах), да купите подарък за любим човек, а накрая да се качите на последния етаж, където има кафе, от което се разкрива гледка към цялата книжарница. Със сигурност си заслужава времето и посещението, дори и да не сте почитатели на книгите.

SHAKESPEARE & CO. | ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ

Това е мястото, на което съм се връщала няколко пъти, а когато случайно се разминах на съседната до книжарницата улица със Силвия Уитман (която я наследява от своя баща и е кръстена на основателката Силвия Бийч), изпитах истинско вълнение. Такова беше то и при първото ми влизане, особено качвайки се на втория етаж, където са съхранени колекционерски издания и мебели, по които са останали следи от легендарните писатели, творили именно тук. Не по-малко успокояваща е и миризмата на стари книги. Shakespeare & Co. все още е едно от най-instagrammable местата в Париж (което предполага и дългите опашки на входа), а до книжарницата има кафе, от което се разкрива приказна гледка към Нотр Дам.

LER DEVAGAR| ЛИСАБОН, ПОРТУГАЛИЯ

Името на тази книжарница, която е била бивша печатница, означава "чети бавно" и напълно предразполага към това. Голямото открито пространство с високи тавани, изпълнено с антични печатарски машини, има два бара, скулптури като известния летящ велосипед и хиляди книги. Тук можете да изпиете кафето си, да прочетете книга, да бъдете с приятели и да усетите магията на думите, но пък и да си вземете нещо за спомен от този цветен град.

KNJIZARA AKADEMIJA | БЕЛГРАД, СЪРБИЯ

Разположена на централната ул. "Княз Михаил", тя привлича много читатели, защото предлага голямо разнообразие не само на сръбска литература, но и на издания на английски, включително и на страхотни coffee table books. В същото време няма как да не обърнете внимание на внушителните кристални полилеи и интериора в стил ар нуво. Отново има част с кафе, което уютно може да ви приюти за кратък отдих между разходките. В близост до Knjizara Akademija има и други интересни книжарници, така че за кратко време може да обиколите поне няколко, както направих аз при моето еднодневно посещение в града.

SHE SAID БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ

Това е една от по-новите книжарници в този любим град, като се отличава с предимно феминистка и queer литература както на английски, така и на немски. Селекцията включва и списания, поезия, детски книги, както и класически издания. Елегантният интериор, решен изцяло в розово и други пастелни тонове, предразполага да се губите из рафтовете с часове. Освен това селекцията от книги е невероятна. Но пък кафето, разположено в нея, позволява да си вземете глътка въздух, докато решите какво точно да си купите на тръгване.

ATLANTIS BOOKS САНТОРИНИ, ГЪРЦИЯ

Ако вече сте планирали някоя от почивките си за тази година и тя ви отведе на приказния остров Санторини, то включете в разходката си из Ия тази малка приказна книжарница. В нея ще откриете литература на английски, френски, италиански, испански, немски, китайски и, разбира се, гръцки език. Домакините се гордеят и със селекцията си от поезия, изкуство и философски издания, като фокусът е върху second hand находки, антикварни книги и колекционерски първи издания. А самото място си заслужава няколко кадъра за Instagram.

X