Какво по-хубаво от това у дома да ухае на прясно изпечен хляб? Дори да нямате много време, тази рецепта ще ви е по силите. Нещо повече, тя не съдържа никакви яйца и мазнина. Е, ако трябва да сме честни, мазнина е необходима само за намазване на ръцете, докато се меси тестото, за да не залепва. Но тя е толкова малко, че не се брои.
От продуктите се замесва меко тесто, както е показано във видеото, което се оставя да втаса, покрито с кърпа или опаковъчно фолио. След това тестото се разделя на 12 топки.
Водата и медът от продуктите за овалването се разбъркват добре, докато медът се разтвори. След това се прибавят сусамовите семена, разбъркват се и сместа се оставя да престои, докато се оформят топките от тестото. Сусамовата смес се прецежда през ситна цедка.
Всяка топка тесто се овалва в сусама, като леко се притиска, за да полепнат добре семената по нея. Питките се подреждат в тава, върху хартия за печене. Притискат се внимателно, за да станат леко плоски, а не на топки. В средата на всяка питка с пръст се правят по три дупки, както е показано във видеото. След това питките се покриват с кърпа и се оставят на топло да втасат за 30-40 минути.
Пекат се около 25 минути на 180ᵒ или до златисто. Неустоими са и децата ви ще се влюбят в тях!
Ето и точните продукти:
За овалването: