Всяка година през август топ готвачите в ресторантите въвеждат сезонни ястия в менюто, опитвайки се да изненадат и зарадват своите гости. Един от най-чаканите продукти в листата с ястия са смокините – безценен склад за витамини и минерали.
Предлагаме ви изискана рецепта за топло сирене Камамбер със смокини и сос „Унаги”, която ще поглези приятно и най-капризния вкус. Сосът „Унаги” е сладък, гъст и идеален за маринати и декорация, използван най-често при приготвянето на змиорка. Представлява смес от мирин, соев сос, саке и захар. Да ви е сладко!
Продукти:
За конфитюра (за 400 г.):
Приготовление:
Пригответе сладкото от смокини: нарязания ситно джинджифил и смокините залейте с водата и сварете до сгъстяване, като бъркате. За да направите смокините меки, добавете соса „Унаги” накрая, кипнете отново, пресипете в блендер и пасирайте. Ако сместа е рядка, доварете малко на котлона.
Разрежете сиренето „Камамбер” на 2 части, но така, че сиренето да запази формата си на кръг.
Върху всяка част поръсете счукани орехи, парченца смокини, поръсете със соса „Унаги”, меда и балсамовата глазура.
Сложете във фурната при температура 200ᵒС за 2-3 минути, след това върху скара или оребрен тиган за около 1-2 минути.
Поставете печеното сирене в чиния, гарнирайте с листа от целина или кресон. Сервирайте със сладкото от смокини и пълнозърнестия чипс.