Не сте най-големите фенове на шампанското и ви е останало такова от новогодишната вечер? Или пък обратното? Обожавате шампанско и сте купили и изпили толкова много, че вече ви боли главата. Който и от двата варианта да е истина, пробвайте тази страхотна торта с ягоди!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За блата: • 2 яйца • 150 г захар • 1 ванилия • 125 г масло • 200 г брашно • 1 ч.л. бакпулвер • щипка сол • 120 г шампанско
За масления крем: • 300 г пресни ягоди • 250 г масло • 3 ч.ч. пудра захар • 1 ч.л. ванилия
За сиропа: • 200 г шампанско • 50 г захар
За декорация: • още пресни ягоди • ядки (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Разбийте яйцата, захарта и ванилията за блата в голяма купа. Добавете маслото и разбъркайте отново. Прибавете половината количество брашно, бакпулвера и солта. Добавете половината шампанско.
2. Повторете процеса с останалото брашно и шампанско. Разделете полученото тесто в две тави и печете всеки блат за около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
3. Подготовката на крема изглежда така. Пасирайте плодовете, сложете ги в малка тенджера и гответе на слаб огън. Разбъркайте маслото с миксер, добавете пудрата захар, ягодовата смес и ванилията. Супена лъжица сладка сметана също, ако сместа не ви се струва достатъчно консистентна.
4. Сложете шампанското за сиропа на слаб огън. Оставете да заври, след това намалете котлона до минимум. Добавете захарта и бъркайте до пълното ѝ разтваряне.
5. Полейте внимателно блатовете с вече изстиналия сироп. Върху първия сложете 1/3 от приготвения маслен крем. Покрийте с втория блат. Довършете навсякъде с останалата част от крема. Може да декорирате с още ягоди или ядки.