Рецепти и фотография: Диана Шингарова @ www.gourmetfriday.com
По своята същност Терияки не е продукт, а техника за готвене, използвана в японската кухня, при която храните се пекат на шиш или скара (yaki) с глазура (teri) от соев сос, мирин и захар. Днес Терияки е широко използвана техника и в Европа, а Kikkoman предлага готово за ползване решение с отлично качество. Терияки марината и сос – приготвен от соев сос Kikkoman, вино, оцет, захар и подправки. Готова за ползване марината, идеална за месо на скара, печено, на шиш или пържено месо, както и за морска храна. Нежната й сладост перфектно допълва вкуса на месо, морска храна и зеленчуци. Използвайте я като бърза марината (отнема само 15 минути) за месо и риба или като съставка или основа за вашите маринати. Идеална и като съставка за глазури, сосове, дипове и дресинги. Придава на всичките ви храни богат терияки вкус и красив апетитен кехлибарен отблясък.
ТЕРИЯКИ ШИШЧЕТА НА БАРБЕКЮ
Необходими продукти за маринатата: 1/3 Терияки марината и сос на Kikkoman, 6 с.л. мед, 1 с.л. оризов оцет, 1 с.л. сусамово олио, 1 ч.л. настърган пресен джинджифил, 1 малка глава бял лук настъргана, 1 с.л. царевично нишесте
За шишчетата: 1 кг телешко месо нарязано на кубчета, 1 ананас нарязан на кубчета, червен лук нарязан
За поръсване: 30 г запечен на сух тиган сусам за поръсване, пресен лук, нарязан на кръгчета за поръсване, листенца магданоз или кориандър за украса
Начин на приготвяне: Нарежете предварително продуктите, нанижете шишчетата с парченца месо, ананас и червен лук. Пригответе марианата, като смесите Терияки марината на Kikkoman с меда, оризовия оцет, сусамовото олио, джинджифила, лука, нишестето. Разбъркайте и мариновайте шишчетата. Приберете за половин час в хладилник. Подгответе си барбекюто. Изпечете шишчетата. Поднесете с допълнителен сос Терияки, пресен зелен лук, печен сусам и по желание магданоз или кориандър. Поднесете с гарнитура от гъби и броколи, която е толкова вкусна, че може да си я приготвяте дори като самостоятелно ястие. Подходяща е за вегани.
БРОКОЛИ И ГЪБИ СЪС СОЕВ СОС КIKKOMAN
Броколи и гъби - толкова ароматно и лесно за приготвяне ястие. Вкусно и здравословно, при това готово за по-малко от 10 минути!
Необходими продукти: 2 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици оризов оцет, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица масло от гроздови семки, авокадо, рапица и др., 2 ч.л. смлян джинджифил, 2 скилидки чесън, смлени, ¼ ч.л. люспи червен пипер (по желание), 1 килограм цветчета броколи, 500 грама нарязани гъби, ¼ чаша вода, 1/2 супена лъжица препечен сусам, за украса
Начин на приготвяне: В малка купа смесете соевия сос, оцета и захарта, докато захарта се разтвори напълно. В голям незалепващ тиган загрейте маслото на средно силен огън. След това добавете чесъна, джинджифила и люспите от червен пипер. Гответе за около 30 секунди. Добавете броколи, гъби и вода. Гответе докато зеленчуците започнат да покафеняват и достигнат желаната готовност. В този момент добавете сместа от соев сос и гответе още една минута. Поръсете с препечен сусам. Консумирайте веднага.
За повече рецепти и вдъхновение посетете www.kikkoman.eu и KikkomanBulgaria във Facebook.