Ябълките са може би най-любимите сезонни плодове. А защо не и като цяло? Когато искаме нещо сладко, нещо здравословно или просто леко да залъжем глада, винаги прибягваме към тях.
Нормално. Ябълките имат висок процент витамини - А, В, С, D и много други. Количеството на А и D ускорява подмладяването на кожата, докато С се съдържа основно в обелката и това е всичко ново, което трябва да имате предвид.
Освен това, любимият плод съдържа много пектин и целулоза, което го прави подходящ при стомашно-чревни разстройства.
Затова избрахме да ви споделим този много вкусен и бърз сладкиш, който е перфектен за съботния следобед.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 150 г брашно • 100 мл прясно мляко • щипка сол • 320 г захар • 2 с.л. олио • 3 яйца • 1 бакпулвер • 6-7 големи ябълки • 50 г масло
ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕДЕЛНИ ПАЛАЧИНКИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. В дълбок съд смесваме брашното, бакпулвера, 200 г от захарта и щипка сол.
2. В друга купа разбъркваме течните съставки - две яйца, мляко, олио.
3. Към сухите съставки добавяме течната смес, като разбъркваме внимателно.
4. Предварително почистените и обелени ябълки нарязваме на тънки филийки и прибавяме към сместа.
5. В кръгла тавичка поставяме хартия за печене. Ако нямаме такава, можем да намажем дъното и стените на съда с олио или масло, и да поръсим с брашно.
6. Печем ябълковия сладкиш за около 30-35 мин. в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
7. Приготвяме заливка от останалите едно яйце и 120 г захар, към които добавяме и маслото.
8. Разбиваме с помощта на телена четка или миксер. Заливаме с тази смес и връщаме във фурната за още 10 минути.
9. Поръсваме ябълковия кекс с пудра захар и канела.
Фотография: Pexels