Рецепти и фотография: Диана Шингарова, GourmetFriday.com
Издигнете соления карамел на следващото ниво, като му добавите соев сос KIKKOMAN лайт. Карамелът със соев сос е богат на умами и чудесно си подхожда със сладолед, чийзкейк и пайове.
Продукти за 1 блат:
• 1 ч.ч. захар кристал • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. орехи • 1 ч.ч. брашно • 1 пакетче бакпулвер
За крема:
• 400 г крем сирене • 200 г заквасена сметана • 6-8 с.л. пудра захар • ванилия
За карамела със соев сос KIKKOMAN ЛАЙТ:
• 1 чаша карамелени бонбони • 60 г масло • ванилов екстракт • 2-3 с.л. соев сос KIKKOMAN ЛАЙТ
Начин на приготвяне:
Пригответе първо 2 орехови блата. Смелете орехите в кухненски робот. В купа разбъркайте киселото мляко със захарта. Добавете останалите съставки и отново разбъркайте добре. Подгответе си кръгла тавичка с размер 22 см. Облечете дъното и стените с хартия за печене. Така по-лесно ще извадите готовия десерт от формата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути. Готовия орехов блат оставете да изстине напълно.
Пригответе крема, като смесите крем сиренето, заквасената сметана, пудрата захар и ванилията. Разделете сместа и намажете по средата и отгоре.
Пригответе карамелената заливка: В малка тенджера на средно силен огън добавете маслото и карамелените бонбони. Бъркайте постоянно. Когато бонбоните се разтопят, свалете от огъня и добавете ванилията и соевия сос KIKKOMAN ЛАЙТ. Украсете с печени лешници и орехи. Може да декорирате още и с бонбони лакта. Съхранявайте на студено.
За повече рецепти и вдъхновение посетете www.kikkoman.eu и KikkomanBulgaria във Facebook.