Вероятно всеки човек на тази планета обича козунак и очаква великденските празници, за да му се наслаждава без угризения.
Този уикенд ви предлагаме интересна алтернатива - с шоколад, много, много шоколад. И за да бъде още по-вкусна, добавихме сметана. Вече искате да я опитате, нали?
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 450-500 г брашно • 3 големи яйца • 150 г бяла захар • 150 мл течна подсладена сметана • 60 г краве масло • 40 мл олио • 20 г жива мая • 1 есенция ванилия • щипка сол • 5-6 с.л. течен шоколад
ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ВКУСНИТЕ НЕДЕЛНИ ПАЛАЧИНКИ, КОИТО СТЕ ОПИТВАЛИ
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Затоплете леко сметаната на котлон и разтворете в нея маята. Идеалната температурата е достигната, когато може да пъхнете малкия си пръст вътре.
2. Добавете захарта към яйцата и разбийте добре с телена бъркалка или миксер.
3. Пресейте брашното и добавете щипката сол. Половината смес прехвърлете в купата с яйцата и захарта.
4. Добавете сметаната и ваниловата есенция към яйчената смес.
5. Започнете да бъркате с шпатула, докато се образува хомогенна смес, след което я преместете на плота и започнете да месите. Прибавяйте малко по малко останалото брашно и леко разтопеното краве масло, примесено с олио.
*Разбира се, в случай че имате кухненски робот, може да използвате него. Включете на най-ниската скорост, докато се смесят съставките. Добавяйте останалото брашно постепенно, както и мазнината. Заедно с това увеличавайте и скоростта на робота. Накрая го оставете да меси между 10 и 15 минути.
6. Готовото тесто намажете с олио, завийте в торба и сложете в голяма купа. Приберете го на топло, докато удвои обема си. Обикновено са нужни около 30-40 минути.
7. След като тестото е удвоило обема си може да направите два големи сладкиша или няколко малки.
8. Намажете всеки с шоколад и го затворете отново.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВКУСЕН КЛАСИЧЕСКИ ПАТАТНИК ЗА ОБЯД
9. Може да направите различни форми - да навиете два фитила и да пъхнете в правоъгълна тава или да завиете на охлюв един дълъг фитил и да сложите в кръгла тава.
10. Преди да сложите всеки сладкиш в избраната тава, сложете на дъното ѝ хартия за печене.
11. Накрая покрийте сладкишите с прозрачно фолио и отново оставете на топло, докато удвоят обема си. Обикновено е нужно по-малко време от първото втасване.
12. Изпечете сладкишите на 160 градуса в предварително загрята фурна до приятен загар и суха клечка.
Enjoy!
Фотография: Pexels, Profimedia