Фотография: Pexels.com
Ако искате да се потопите в сладостта на Ориента, то този уикенд ви предлагаме рецепта за изключителен десерт, наречен кюнефе.
Ястието произхожда още в Древността, а корените му са в Близкия Изток. Въпреки това то продължава да е един от най-любимите сиропирани десерти на мнозина и славата му достига пределите дори на нашата страна. Тук обаче е популярно като турско ястие. То символизира мира и гостоприемството. Ето и рецептата.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За захарния сироп:
400 милилитра вода
400 милилитра захар
1 супена лъжица лимонов сок
За намазване на тигана:
150 грама масло
1 супена лъжица меласа
За кюнефето:
300 грама фин кадаиф
200 грама сирене за кюнефе (в краен случай - моцарела)
Шамфъстък и заквасена сметана
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ФРЕНСКИ МАКАРОНИ С БЯЛ ШОКОЛА И ДОМАШНО СЛАДКО
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Първо започваме със захарния сироп, като в дълбок тиган изсипваме захарта и водата. Бърка се до получаването на гладка смес. Когато заври, към него се добавя лимоновият сок и се оставя да изстине.
След това в тиган разтапяме маслото, отстраняваме го от котлона и го оставяме да се втвърди отново. Добавяме меласата и бъркаме до получаването на гладка смес.
Взимаме една тавичка и дъното го намазваме с маслото с меласата. След това се разпределяме по цялата повърхност половината кадаиф и го запичаме до покафеняване. Отгоре се изсипва нарязаното на ситно сирене, покрива се с остатъка от кадаифа и кюнефето се обръща, за да се запече и от другата страна.
Горещото кюнефе се полива с вече изстиналия сироп. По желание може да се украси с шамфъстък и малко заквасена сметана.