Фотография: Pexels.com
В сезона на лятото едва ли някой от нас иска да прекарва с часове в кухнята. Затова и днес ви предлагаме поредната много лесна и бърза за направа рецепта, която обаче не отстъпва по вкус и на най-засуканите ястия.
Фритатата на практика представлява италианската версия на нашия омлет. Трябват ни само няколко съставки, за да сътворим нещо наистина неустоимо. Тя е подходяща както за закуска, така и за обяд или вечеря.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 8 яйца
- 250 г печурки
- 4 стръка праз лук
- 125 г крема сирене
- 30 г сирене "Пармезан"
- 100 мл бяло вино
- 40 мл зехтин
- 2 стръка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- червени люти чушлета за украса (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете и нарежете праза на ситно. Задушете го в половината от зехтина и бялото вино, докато омекне. Прибавете обелените гъби. Налейте и останалия зехтин, овкусете със сол, пипер и мащерката.
В отделен съд разбийте яйцата със сол и пипер и ги налейте при останалите продукти. Готви се на котлона минута–две.
След това отгоре се разпределя крем сиренето, поръсва се с настърган пармезан и се пече 8–10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Нарязва се и се поднася гореща.