Пристрастени ли сте към телефона си?

Психолозите дават препоръки как да си помогнете.

Ася Иванова
Ася Иванова 31 юли 2024

Фотография: Pexels.com

Ако първото нещо, което правите още с отварянето на очи сутрин, е да скролвате в Instagram, след това да прегледате десетки видеа в TikTok и да проследите снимките от ваканцията на приятелката си във Facebook, то вие сте пристрастени към телефона си. И със сигурност не сте единствените, чиито първи моменти от деня са в социалните медии.

Според едно проучване, 80% от потребителите на смартфони проверяват устройството си в рамките на първите 15 минути след събуждане. Но какво е въздействието на тази дейност и как можем да се освободим от нея?

Първо трябва да разберем защо първото нещо, което правим сутрин е да забием поглед в малките ни екрани, преди дори да сме помислили да закусим или да измием зъбите си. Част от това със сигурност трябва да се дължи на връзката ни със самите ни телефони. Съвременната работна култура ни насърчава винаги да бъдем онлайн, готови за поредния имейл и чат известия извън официалното ни работно време. Чудно ли е, че първото ни действие е да видим дали имаме нов мейл във входящата си кутия, а след това да превъртим социалните медии като удоволствие?

мацка с мобилен телефон

Някои професии също изискват да сте в крак с това, което се случва по света, преди дори да сте седнали на бюрото си, независимо дали трябва да сте в крак с новините или наблюдавате борсата. Моят личен сутрешен навик преди да стана от сън, е да превъртя всички новинарски платформи и да прочета всички заглавия предварително. След това и самите социални медии. Специалистите споделят, че всяко ново известие или видео в TikTok, но носи нова доза допамин  - невротрансмитера, който ни помага да изпитваме удоволствие. И не само самият акт на скролване ни дава допаминова инжекция, но и самото очакване да го направим. Когато спрем, нашите нива на допамин падат обратно. Оттук идва и капанът "само още една история в Instagram…", в който е толкова лесно да попаднеш. "Толкова сме свикнали да има нещо, изскачащо във входящите ни кутии или в акаунтите ни в социалните медии, което ни дава онова малко усещане, че сме свързани", казва психологът и психотерапевт д-р Шарлот Армитидж , основател на No Phones at Home Day. "Колкото и фалшиво или временно да е, ние все още го търсим."

мацка с мобилен телефон

И попадаме в капана - колкото повече го правим, толкова повече искаме да го правим, за да получим същия тласък наслада. И за да регулира нашите нива на допамин, мозъкът в крайна сметка намалява предаването му, намалявайки го до под нормалното изходно ниво. А това от своя страна може да доведе до дефицит на допамин, като симптомите може да са твърде познати: липса на концентрация, умора, раздразнителност.

И така, какво всъщност можем да направим, за да се опитаме да се освободим от тази пристрастеност? "Начинът, по който можем да спрем да превъртаме толкова много, е като осъзнаем колко наистина време прекарваме в скролване", казва д-р Армитидж. "За да направим това, трябва да направим достъпа до приложенията ни малко по-труден. Тогава нашият мозък ще се включи и ще каже: "Наистина ли искаш да направиш това?".

мацка с мобилен телефон

Като първа стъпка д-р Армитидж препоръчва да подредите приложенията на телефона си. "Поставете всички приложения за социални медии на друга страница, извън началния екран, и ги поставете в папка, за да ви коства повече усилия да стигнете до тях", казва тя. Това може да ни накара да осъзнаем какво всъщност правим. "Дори промяната на реда на вашите приложения всеки месец ще ви напомня да бъдете по-съзнателни", добавя тя. Включването на режим "не безпокойте" или поставянето на телефона в самолетен режим също може да бъде полезно, като по този начин си гарантирате, че няма веднага след събуждане да получите куп известия.

А дали сте наистина смели? Армитидж предлага "изобщо да не държите телефона в стаята през нощта" и вместо това го оставите в другата стая.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA