Синьо лято в Жирона

По стъпките на Game of Тhrones и доброто настроение в перлата на североизточна Испания.

Фотография: ПР

Жирона (на испански Хирона, на каталунски Жирона) често е наричан мини версията на Барселона и има защо.

Морският град предлага всичко онова, което привлича като магнит туристите в Барса – вкусна морска храна, спиращи дъха гледки, впечатляващи забележителности и атрактивна архитектура. Такъв е и проектът на барселонското студио El Equipo Creativo, което стои зад току-що отворилия врати хотел в столицата на Коста Брава – Palau Fugit.

Разположен в стария квартал на града, той е истинско предизвикателство за архитектите и интериорните дизайнери, които трябва да превърнат сграда от XVIII век в свежо и артистично място. "Промяната, която искахме да направим, е да превърнем тази почти рушаща се сграда в хотел, който излъчва лукс, но няма претенция, което винаги много ни дразни в архитектурните решения на други студиа. Разбира се, за нас беше от особено значение да запазим стила на сградата, която кореспондира с всичко наоколо, но и да добавим усещане за обновление и елегантност", коментират от студиото.

Palau Fugit е хотел, в който се акцентира върху две основни посоки, привличащи модерните пътешественици. На приземния етаж са позиционирани всички зони, където обикновено хората прекарват по-голяма част от времето си – рецепцията, ресторантът и коктейл барът, както, разбира се, и СПА зоната, която се намира на подземния етаж, към който отвеждат артистични стълби. В съседство до основната сграда на хотела се намира пристройката, в която са разположени малкият плувен басейн, интересна скулптура в градинското пространство на известния местен артист Фредерик Амат и коридор, който отвежда към класическата хотелска част.

Самите стаи са изградени с усещането за артистично пространство, което владее като настроение цялата сграда. Красотата присъства във всеки детайл – от материята, избрана за завеси, до селекцията от картини и малки интериорни решения. Основната посока е комфорт и усещане за близост до природата, затова не е изненада, че най-използваният материал при обзавеждането на хотелските стаи е ратан. Като се добави аристократичното присъствие на камъка в различни цветови решения – меко синьо и сиво, усещането за близостта на морето е съвсем автентично.

Екипът нарича хотела "средиземноморска долче вита" и ако се вгледате в детайлите, ще разберете защо. Ръчно оцветени плочки, които на естествена светлина създават усещане за движение, превръщат Palau Fugit в оживял морски герой. В ресторанта Casa Heras посудата е сътворена изцяло от местната майсторка Нурия Гимберна, а рисунките по стените са на Жоана Сантаманс. Идеята на архитектурното студио е изкуството да присъства ненатрапчиво и отново да бяга от идеята за напудрено и понякога дразнещо усещане за лукс. Затова няма да усетите, че приближавайки се към рецепцията, на една ръка разстояние се намира синята маса на Ив Клайн.

Ако все пак търсите други магнити за престоя си тук, помислете отново. Защото в Жирона се намира прочутият ресторант с няколко звезди "Мишлен" – El Cellar de Can Roca, в който на почит е каталунската кухня. Другата гордост на местните са античните постройки в града, които са използвани за естествен декор за снимките на сериала Game of Thrones.

X