Изкуственото месо се появи на пазара съвсем наскоро, но търсенето му бързо нараства. Потребителите са привлечени от възможността да продължат да ядат пържоли и хамбургери, без да чувстват разкаяние поради неетичното отношение към животните и емисиите на парниковите газове.
Според доклада на консултантската компания A.T. Kearney, тази тенденция ще доведе до факта, че след 20 години 60% от световния пазар на месо ще бъдат растителни аналози и месо от епруветки.
Още днес такива компании като Beyond Meat, Just Food и Impossible Foods предлагат продукти, които не се различават от истинското месо, а се произвеждат от растения. Интерес към тях се проявява не само от обикновените купувачи, но и от инвеститори, които са инвестирали около 1 млрд. долара в производството на месо от зеленчуци.
Други производители експериментират с месни продукти, отгледани от клетъчни култури в лаборатория. Тестовото месо все още не е готово за навлизане на пазара, но веднага щом това се случи, потребителите бързо ще го дегустират, казват анализатори. Причината е, че тези продукти теоретично позволяват копирането на вкуса и структурата на истинското месо много по-добре от растителните аналози.
Обемът на пазара за истинско месо сега възлиза на трилиони долари, така че традиционните производители може да не се тревожат за намаляващите печалби. Все повече и повече хора гледат на животновъдната и месната индустрия като на ненужно зло. Това означава, че победата на изкуственото месо над обичайното е само въпрос на време.
Яденето на червено месо вреди не само на околната среда, но и на човешкото здраве. Според ново проучване, отхвърлянето на говеждото и свинското месо може значително да намали риска от преждевременна смърт. Най-добре е такова месо да се замени с ядки и риба, смятат учените.