Балансираното хранене осигурява не само добро самочувствие, но и пряко засяга здравето, външния ни вид и работоспособността ни. Дневният режим на жените трябва да се различава от храненето при мъжете поради физиологичните характеристики на нежния пол.
Метаболитни особености
Метаболизмът при жените е свързан с характеристиките на женското тяло. Средно той е с 30% по-бавен от този на мъжете. Скоростта на метаболизма зависи от количеството мускулна маса, хормоналните нива и нивото на физическа активност. Статистиката показва, че много жени се хранят неправилно, в диетата им присъстват твърде много мазнини и захар и малко растителни и млечни храни.
Възрастови групи и хранене
Необходим е хранителен режим, който отчита възрастовата група. Ако вземем предвид жените на възраст от 20 до 60 години, можем да формираме общо 6 възрастови групи.
Хранене при 20-годишните
При младите жени в тази възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че трябва безразборно да се консумира нездравословна храна и да се забрави за здравословното хранене. Препоръчително е режимът да включва:
- немазни риба и месо;
- зеленчуци и плодове;
- житни растения.
20-годишните е по-добре да избягват торти, фаст фууд и подсладени газирани напитки. До 30-годишна възраст организмът може да се изтощи от сладки и вредни храни.
След 30
30-годишните жени трябва да мислят за укрепване на костите - след тази възраст рискът от остеопороза се увеличава. Основните проблеми на тази възраст са повишаване нивото на мастните натрупвания и намаляване на костната плътност. За укрепване на костите е по-добре да включите в хранителния си режим нискомаслени млечни продукти и сирена. По-добре е да се откажете от мазните сирена.
Храненето винаги трябва да включва:
- плодове и зеленчуци;
- пълнозърнести продукти.
Храните след 40
След 40 години от диетата се препоръчва напълно да се елиминират храни с висок гликемичен индекс (например торти). Мазни храни също не се препоръчват. При жените на тази възраст метаболизмът започва да се забавя - настъпва първият хормонален спад. Щитовидната жлеза престава да произвежда хормони в същото количество. Препоръчително е да се намали общата калорийност на дневното меню.
В диетата трябва да се включат:
- млечни продукти, месо и риба за укрепване на костите;
- зеленчуци и плодове;
- масла, които съдържат мощни природни антиоксиданти.
От какво се нуждае жената след 50?
Тази възраст е възрастта на менопаузата, когато нивата на естроген намаляват. През този период метаболизмът става още по-бавен и костната маса става по-лека. Подвижността на ставите е намалена, така че съществува риск от фрактури и наранявания.
Менюто в този период трябва да включва:
- пълнозърнести храни;
- плодове;
- продукти, съдържащи основни Омега мастни киселини и антиоксиданти;
- млечни храни.
Есенциалните Омега мастни киселини и антиоксиданти ще помогнат в борбата със стареенето. Те забавят окислителните процеси.
От 60 нагоре
При 60-годишните жени рискът от остеопороза не намалява, а вероятността от натрупване на наднормено тегло става по-висока. Добавя се и рискът от сърдечно-съдови заболявания. В тази възраст жените трябва да се борят не само с калориите, които могат да причинят наднормено тегло, но и с холестерола.
За да се подобри състоянието на кръвоносните съдове, се препоръчва отказът от голямо количество животински мазнини - по-добре е те да се заменят със зеленчуци. Менюто трябва да включва зеленчуци, плодове, горски плодове, немазно месо и риба.
Не бива да се забравя, че правилно балансираното хранене е добре да се комбинира с физическа активност и упражнения, които с възрастта стават по-щадящи. Така, в допълнение към отличното самочувствие, жената ще запази красотата и здравето си в продължение на много години.