Есента е най-подходящият момент да подготвим организма си за още по-студените месеци.
Освен да приемаме сезонни плодове и зеленчуци под формата на храна, можем да се насочим и към опцията, наречена чай. Любимата напитка осигурява желаните уют и топлина, а понякога дори може да замени кафето рано сутрин.
ЗЕЛЕН ЧАЙ
Мекият горчиво-сладък чай е богат източник на катехини, които са водещи антиоксиданти. Те увеличават регулаторните Т-клетки в тялото, а те от своя страна осигуряват баланс в имунитета и предпазват организма от болести и настинки.
Видът катехин е епигалокатехин галат, който пречи на Т-клетките да създават противовъзпалителни протеини.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПИЕТЕ ЛИ ЧАЙ? ЕТО ЗАЩО Е ДОБРЕ ДА ГО ПРАВИТЕ!
ЧАЙ ОТ КУРКУМА
Куркумата може да намали възпалението заради високото си съдържание на антиоксиданти, които поддържат цялостната имунна функция.
Основното ѝ активно съединение е куркуминът, а според учените, той ефективно пречиства различни свободни радикали, контролира ензимите, които ги неутрализират и помага за предотвратяването им.
Куркуминът също така регулира Т и В клетките – двата лимфоцита, които разпознават и реагират на чужди вещества в тялото.
ЧЕРЕН ЧАЙ
Тъмният си цвят той получава от вида на антиоксидантите, които съдържа, а силата им, учените сравняват с тези на зеления. Освен това има силно ободряващо действие и е идеално решение вместо кафето, изострящо нервната система.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗЛАТНО МЛЯКО, ПРОМЕНЯЩО ЖИВОТА
БЯЛ ЧАЙ
Благодарение на минималната обработка, белият чай е един от най-леките сортове с най-деликатен вкус. Подобно на зеления, той предлага високи нива на катехини и антиоксидантни ползи.
Екстрактът от бял чай помага за защита на нервните клетки, когато са изложени срещу свободните радикали и за намаляване на възпалението на кожните клетки, причинено от тях.
Като допълнителен плюс, белият чай може да предложи антимикробни ползи и да ви защити от кариеси.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: СЪН, ЧАЙ И ПИЛАТЕС ЗА ПО-СИЛНА ИМУННА СИСТЕМА ПРЕЗ ЕСЕНТА
ЧАЙ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ
Подобно на куркумата, джинджифилът също може има много ползи за имунната система. Активното съединение е джинджерола, което е отговорно за пикантния, пиперлив вкус и лечебните свойства на растението.
Според изследвания, той предлага не само антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, но също така може да лекува и инфекции като облекчава болката, треската и кашлицата.
Фотография: Pexels.com