Да се погрижим за кожата си след лятото

И кожата заслужава да излезе във ваканция, но как да й помогнем?

Люба Вангелова
Люба Вангелова 04 октомври 2024

Фотография: PR

Някъде по средата на лятото кожата започва да изпитва умора – все пак сме заедно в приключенията (и на всички партита).

Слънчеви лъчи, жега, дехидратация, дълги нощи – очевидното не може да се скрие, особено ако е върху лицето ни. Последствията от тази поредица са на първо място върху кожата. Когато сме уморени, ставаме чувствителни, раздразнителни и нетолерантни. Същото се случва и с нея. В такъв момент е необходимо да направите лека смяна в продуктите за грижа. Общо взето, през лятото кожата става взискателна и реагира на обикновени неща, които обичайно не предизвикват никакви реакции. Може да познаете, че този момент е настъпил, ако кожата ви реагира активно на всички външни дразнители, различни компоненти, съдържащи се в козметиката, или на промени в температурата, слънчевата светлина, механично триене на повърхността ù, замърсяване или допир.

СМЯНА НА РАФТА

Най-важното е да не изсушавате допълнително епидермиса с ексфолиране или агресивни козметични съставки. Избирайте щадящи и нежни като центела азиатика, серамиди, сквалан, алое, пептиди и ниацинамид. Омекотете и почистването – най-добре да е с деликатни формули в текстура на пяна или гел. Умореният вид на кожата се дължи на липсата на хидратация, без значение каква е причината за нея – дали сте пили коктейли до сутринта, или сте висели пред компютъра до след полунощ. Хидратиращата маска за лице два пъти седмично е задължителна част от лятната бюти рутина. А ефекта от нея трябва да запечатате с крем. Кожната бариера също има нужда от помощ, за да изпълнява основната си функция – защитната. Тук на помощ идват възстановяващите серуми и тези, в чийто състав виждате пробиотиците. Както знаете, те помагат за растежа на "добрите" бактерии в микробиома на кожата, което от своя страна помага за намаляването на инфекциите и възпаленията. А като цяло поддържа екосистемата на кожата, която често губи баланс през лятото.

Сериозно се замислете за възстановяване на кожата с нощна грижа – това е периодът от денонощието, в който вместо да губи ресурса си за борба със стреса, се е заела с регенерацията на клетките. След почистването вечер нанесете козметика, в чийто състав присъстват растителни протеини и аминокиселини. Най-уязвимата зона на кожата на лицето е околоочната. Най-добрата грижа може да ù осигурите с продукти, съдържащи пептиди и витамини – първите възстановяват хидролипидната мантия на епидермиса и предотвратяват изпарението на влагата, а вторите подхранват кожата интензивно. Съставки като джинджифил или кофеин имат дренажен ефект и помагат за заличаване на отоците.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA