Как да се справим с есенния косопад?

Сега е моментът да се погрижите за здравето на скалпа и косата.

Ася Иванова
Ася Иванова 04 септември 2024

Фотография: Pexels.com

Есента е вече на прага ни и сега е моментът да се замислим как да запазим блясъка и добрата визия, които сме постигнали това лято. Първото нещо, на което трябва да обърнем внимание, е косата.

Всички знаем за прословутия косопад, който ни застига през пролетта и есента, но изследователите са категорични, че точно сега той е най-сериозен. Последни резултати от изследване, свързано с косопада, проведено сред 800 здрави жени в продължение на 6 години, показват, че през есенните месеци губим повече коса от нормалното.

Човешката коса расте за около между две и шест години, като по всяко едно време около 90% от нея са в състояние на растеж, а останалата част е в състояние на покой (телогенен етап) за около два до шест месеца преди да опада. Фоликулите от своя страна почиват за около три месеца преди целият процес да започне отново.

Шведските учени, провели експеримента, установили, че при жените през месец юли най-голяма част от косата "почива", като телогенният етап приключва около 100 дни след това, тоест от октомври нататък. Учените са на мнение, че това може да се дължи на еволюция - тялото задържа косата, за да предпазва скалпа от жаркото лятно слънце. Но есента не е единствената причина за косопад. Като едни от най-бързо възпроизвеждащите се клетки в тялото, тези на косата са изложени на влиянието на всякакви разстройства в организма. Косопадът може да се окаже симптом на сериозно заболяване - нямаме нужда от косата си, за да оцелеем, затова тялото избира да се бори с други проблеми, вместо да произвежда коса.

Експертите разкриват кои са най-честите причини за косопад.

Лекарства

Доста са лекарствата, които могат да причинят косопад. Те карат косата да премине по-бързо от състояние на растеж в такова на покой и съответно да падне след няколко месеца. Сред тях са някои ретиноиди, предписвани срещу акне, като Roaccutane чийто прием предизвикал косопад при 16% от пациентите. Бета-блокерите за високо кръвно налягане, анти-коагуланти, антидепресанти и противовъзпалителни лекарства без стероиди също се свързват с повишен косопад.

Недостиг на желязо

Една от най-честите причини за загуба на коса е липсата на желязо, която е характерна за жени в пременопауза. По-голямата част от желязото, което се съдържа в телата ни, е свързано с феритин, протеин, който помага за производството на клетките на косата и предпазва от окапването ѝ. Трите основни причини за анемия са липсата на желязо в диетата, тежкия месечен цикъл и раждането. Падането на между 40 и 120 косъма на ден е нормално, казват експертите. Ако обаче забележите, че ви пада повече коса, обърнете се към лекаря си да ви назначи изследвания. Нормалното количество желязо варира от 2 до 150 нанограма в милилитър, но за да е здрава и да расте косата се нуждае от поне 70. Това означава, че изследванията ви могат да покажат добри показатели, но все пак желязото да е в недостиг за растежа на косата. Недостигът на желязо може да се дължи и на заболяването цьоаликия - непоносимост към глутена. То повлиява на способността на червата да абсорбират правилно храната и тялото не получава важни хранителни вещества. Добри източници на желязо са червеното месо, белтъците и зеленолистните зеленчуци. Витамин С пък помага за усвояването на желязото, така че добавите към всяко ядене и чаша портокалов сок, например. Танините в чая обаче блокират усвояването на желязото, така че не залагайте на чай едновременно с храната.

Поликистозни яйчници

Това е втората най-често срещана причина за косопад при жени в пременопауза. Поликистозните яйчници водят до повишени нива на тестостерон, което пък отключва значително падане на коса. Други симптоми са акнето, покачване на теглото и депресия. В този случай могат да помогнат контрацептиви, подобни на Yasmin, но задължително трябва да се консултирате с лекар.

Кожни заболявания

Някои кожни проблеми, като питириазис, могат да доведат до косопад, а това заболяване често се бърка с псориазиса.

Косопад

Провалената диета

Има доказателства, че провалената диета, особено такава с ниско съдържание на въглехидрати, може да причини загуба на коса. Проблемът е в липсата на енергия - калории и глюкоза. Може да ядете колкото искате протеини и желязо, но без енергия косата ще страда, казват учените. Причината се крие в това, че ако мозъкът и други жизненоважни органи имат отчаяна нужда от енергия, тя ще бъде взета от други не толкова важни източници като косата и ноктите.

Проблеми с щитовидната жлеза

Хиперфункцията или хипофункцията на щитовидната жлеза може да доведе до изтъняване на косата. Често срещана причина е, ако в семейството има подобна история на заболяването или при жени, които току що са родили. Една от функциите на щитовидната жлеза е да регулира процесите в тялото, например метаболизма. Проблемите с нея могат да повлияят на нормалния цикъл на косата и периодът на "почивка" да намалее до само няколко седмици, като така косата започва да пада по-често. Разбира се, ако проблемите с щитовидната жлеза се диагностицират навреме, косопадът е обратим.

Контрацептиви

Хапчетата против забременяване съдържат прогестоген, синтетичен хормон, който произвежда същия ефект като естествения хормон прогестерон - необходим е, за да помогне в предотвратяването на оплодената яйцеклетка да се имплантира. Някои от тези прогестогени са добри за косата, но други - не. Решението е да се посъветвате с лекаря си и заедно да изберете по-безобидни контрацептиви.

Килограмите

Наднорменото тегло увеличава риска от метаболитен синдром - предшественик на диабет тип 2. В това състояние инсулиновите нива са по-високи от нормалното. Те пък от своя страна повишават нивото на тестостерон, което води до падане на повече коса.

Стрес

Стресът води до косопад, наречен телогенен ефлувиум - космите навлизат в "почиващ" стадий преждевременно. Хроничният стрес може да претовари имунната система, така че белите кръвни телца атакуват фоликулите.
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA