Акне: емоционалният отговор на кожата

Многобройните изследвания при жените показват, че причина за неговата поява е повишената тревожност.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 28 януари 2024

Фотография: Pexels.com

Това, което не сме искали да взимаме от пубертета в зрялата си възраст, са 
пъпките. Но понякога те се завръщат – заради стрес, бременност, менопауза. Какво е решението?

НЕКАНЕНИ ГОСТИ

Повечето от нас в тийнейджърска възраст са се запознали отблизо с една или друга форма на акне. Този неприятен факт е обяснен частично с хормоналното съзряване. Но с всяка година се увеличава числото на хората, които се сблъскват активно с него. Когато си на 13 и челото ти е покрито с пъпки, изглежда "нормално", но на 35 брадичката ти да е като минно поле се възприема по различен начин. Смята се, че акнето при зрелите жени (по статистика то се появява повече при тях) е обусловено от генетични и хормонални фактори. Макар тригерите да са много – ултравиолетовите лъчи, стресът, затлъстяването, хранителните нарушения, тютюнопушенето, проблемите със съня, козметиката, лекарствата, прекомерното почистване на кожата, ендокринната недостатъчност.

СТРЕС ЕФЕКТ

Един от доказаните странични ефекти на стреса е именно акнето, и то в различни форми. Това е един от многото начини, чрез които кожата ни реагира на емоции. В ситуации, които ни вадят от равновесие, организмът започва да произвежда повече андрогени, мъжки полови хормони, които влияят лошо на състоянието на кожата. "Емоционалните" пъпки по принцип се появяват в долната половина на лицето. Това са по-скоро прояви на възпалителни процеси, а не комедогенни образувания. Нашествието на подобни емоционални възпаления по кожата в последните години се превърна в световна епидемия. Ето защо популярност придобиха всякакви дейности, подпомагащи преодоляването на емоционалната турбулентност, балансирането на съня и храненето, управление на стреса.

Козметичната индустрия вкара в играта почистващи продукти със съдържание на салицилова или алфа-хидроксид киселина, както и млечна или гликолова, които балансират производството на себум. В подем са и продуктите с масло от чаено дърво, екстракт от риган и алое за намаляване на възпалението. Повечето "притежатели" на възрастово акне вече знаят, че това, което не трябва да правят, е да пресушават кожата с продукти със спирт или да използват често ретиноиди (производни на витамин А) – прилагането им е възможно, но в премерени дози. При остри форми на акне лекарите препоръчват продукти със съдържание на цинк, който регулира работата на фоликулите, мастните жлези и почиства порите, като цялостно подобрява вида и състоянието на кожата.

БРЕМЕННОСТ

Някои жени смятат, че бременността прави косите им по-дълги, а тенът на кожата им по-ярък и чист. Уви, други страдат от съвършено противоположното – влошаване на състоянието на кожата и косата им. Бременността е хормонален процес, по време на който в женския организъм се увеличават нивата на естрогена и прогестерона, активира се и работата на мастните жлези. След време тези хормони се стабилизират, а състоянието на кожата се подобрява. Бременната жена на първо място трябва да се консултира с дерматолог, с който да обсъди грижата, която трябва да полага, без да вреди на плода. Това безусловно е единственото правилно решение. Само съвместната работа на дерматолога и акушер-гинеколога гарантира, че лечението на акнето не включва опасни съставки. От дългия списък с противопоказания трябва да се избират най-чистите и прости съставки. Категорично в забвение трябва да остане ретинолът, както и някои перорално приемани антибиотици, обикновено назначавани за лечение на акне.

НИКОГА НЕ Е КЪСНО

Когато говорим за грижа за кожата в периода на менопауза, най-често имаме предвид лифтинг и изглаждане на бръчки. Това не е малко, но понякога комплектът с възрастта включва и акне в климактерична възраст. Хормоналният фон в този период се променя кардинално. Еластичността на кожата и нивата на колагена рязко се снижават, затова тя става тънка и суха. Пада и нивото на естрогена, което води до повишаване на чувствителността на тъканите. В резултат на това хиперчувствителната суха кожа става склонна към възпаления. Това налага да се промени ежедневната рутина на грижата. Дерматолозите понякога препоръчват използването на антибиотици за локална терапия, както и включването на ретиноиди. За борба с "вредителя" в тази възраст помагат и продукти със съдържание на сяра – тя понижава синтеза на свободните мастни жлези, действа антимикробно и антипаразитно. Азелаиновата киселина е още един проверен боец за чиста и здрава кожа, притежаваща антимикробно действие. Освен това тя намалява пигментацията, която често също е актуална в този период.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA