Съставките, които да избягвате при чувствителна кожа

Дерматолозите отбелязват да внимавате много с ретиноидите, киселините и още.

Ася Иванова
Ася Иванова 29 август 2024

Фотография: Pexels.com

Изборът на козметика за момичетата с чувствителна кожа може да се окаже истинско предизвикателство. Докато един продукт може да е вълшебен за вашата приятелка, то при вас може да доведе до дразнене, зачервяване и влошаване на вида на кожата ви.

Дерматолозите съветват да не се вслушвате в съветите на другите, а да се поинтересувате от съставките на даден продукт. Има няколко компонента, които трябва да избягвате, ако имате чувствителна кожа. Но нека първо уточним,

Какво е чувствителна кожа?

"Чувствителната кожа е общ термин за типове кожа, които са по-реактивни и уязвими към външни дразнители от околната среда, продукти за грижа за кожата, диета и начина ви на живот", обяснява сертифицираният дерматолог д-р Дийн Мраз. "Чувствителната кожа е по-склонна към атопичен дерматит, но може и временно да е станала чувствителна и да показва признаци на дразнене поради нарушена кожна бариера. Когато знаете, че имате чувствителна кожа фокусът ви трябва да е насочен върху нейното възстановяване, успокояване на раздразнението и избягване на всичко, което може да предизвика реакцията в бъдеще."

Съставки, които трябва да се избягват:

Аромати

Дерматолозите са категорични, че ароматите на определен продукт, може да предизвикат реакция при чувствителната кожа. "Ароматите, които могат да подобрят усещането при използването на продукт за грижа за кожата, са често срещани виновници за нейното раздразнене, включително иза появата на алергичен контактен дерматит", казва сертифицираният дерматолог д-р Брендън Камп. "Ако имате чувствителна кожа, изберете продукти без аромати. Обърнете внимание и на това - продуктите без аромат може да нямат забележима миризма, но могат да съдържат съставки, които маскират миризмите."

Алкохол

Може би много от вас ще бъдат изненадани да разберат, че много от продуктите ни за грижа за кожата съдържат алкохол. Докато някои алкохоли в грижата за кожата могат да бъдат полезни - като мастните алкохоли, извлечени от кокосово или палмово масло за подхранване на кожата, други могат да направят точно обратното.

"Това обикновено са разтворители, често използвани в тонери и адстрингенти (продукти за стягане на кожата и порите), и спомагат за осигуряването на ефект на бързо изсушаване, като едновременно с това подпомагат на други съставки да проникнат в кожата", казва дерматологът д-р Дивия Шокейн. "Алкохолът може да лиши кожата от нейните естествени масла и да наруши нейната защитна бариера, което води до сухота и раздразнение. Вместо това обмислете използването на хидратиращи тонери със съставки като глицерин или хиалуронова киселина."

грижа за кожата

Сулфати

Сулфатите могат да бъдат открити в почистващите препарати, като те създават ефекта на пяна. Въпреки че може да чувствате, че продукт с тази съставка почивства добре лицето ви, то тя по-често може да ви нанесе вреда, отколкото полза. "Сулфатите обикновено са ефективни при премахването на мръсотия и омазнаяване на кожата", обяснява д-р Шокийн. "Въпреки това, за хората с чувствителна кожа, сулфатите могат да бъдат прекалено груби, да причинят сухота и раздразнение и да нарушат естествената бариера на кожата." Тя препоръчва да изберете "нежни почистващи продукти без сулфати с леки повърхностноактивни вещества като кокамидопропил бетаин."

Етерични масла

Етеричните масла могат да действат успокояващо в много случаи, но не така става с чувствителната кожа. "Маслата от чаено дърво и от лавандула са естествени масла, извлечени от растения, често използвани заради техните ароматни свойства или ползи за кожата. Въпреки че мнозина твърдят, че те имат противовъзпалителни и антимикробни ползи, през повечето време пречистената форма може да бъде прекалено силна и да предизвика дразнене, алергични реакции или да изостри чувствителността при някои хора," споделя д-р Шокийн.

Ретиноли и ретиноиди

Напоследък все по-често срещаме дами (а и господа!), които залагат на ретиноидите в борбата с бръчките. Тяхната ползва е безспорна, но при хората с чувствителна кожа могат да предизвикат дразнение. "Ретинолите и ретиноидите, които са съставки против стареене, са класически примери за съставки за грижа за кожата, които могат да я раздразнят", обяснява д-р Камп. "Зачервяването, лющенето и паренето, свързани с тяхната употреба, се нарича ретиноиден дерматит и представлява форма на иритативен контактен дерматит." Това може да се случи дори в случаите, когато спазвате правилата за нанасяне на пордукт с тази съставка. "Въпреки постепенното и внимателно използване на ретинол и ретиноиди, някои хора не са в състояние да ги използват достатъчно последователно, за да бъдат ефективни поради дразненето, което причиняват", продължава Камп. Но и тук има решение. "Като алтернатива, помислете за продукти, които съдържат бакучиол, който е растителна съставка, която се понася по-добре от ретинола и се смята, че има подобни ефекти против стареене."

Бензоил пероксид

Ако имате кожа, склонна към акне, бензоил пероксидът може да бъде най-добрият ви приятел. И като много от съставките в този списък, когато се използва по подходящ начин, той може да направи магия. Въпреки това експертите казват да го използвате внимателно, за да избегнете всякакви раздразнения. "Много пъти чувствителната кожа е склонна да реагира с петна", обяснява д-р Пол. "Използването на бензоил пероксид може да раздразни кожата още повече. В такъв случай може да заложите на продукти на базата на цинк, които могат да помогнат за намаляване на дразненето и реакциите", добавя тя.

грижа за кожата

AHA и BHA

AHA (алфа-хидрокси киселини) и BHA (бета-хидрокси киселини) са ексфолианти, а това само по себе си трябва да ви подскаже, че трябва да действате с повишено внимание. "AHA и BHA са химически ексфолианти, които разтварят лепилото, което държи мъртвите клетки заедно, насърчавайки клетъчния обмен", обяснява д-р Пол. "Те могат да причинят раздразнение, зачервяване и свръхчувствителност и затова не се препоръчват за чувствителна кожа. Вместо това можете да опитате нежни скрабове, направени с мъниста от жожоба или оризова пудра." Д-р Мърфи-Роуз добавя, че полихидрокси киселините (PHA) като глюконолактон са нежни, хидратиращи алтернативи.

Парабени

Парабените удължават срока на годност на любимите ви продукти и помагат за предотвратяване на появата на бактерии или плесени. Но не е изненадващо, че съставка, която може да направи тези неща, може да се окаже вредна за кожата ви. "Ако сте склонни към атопичен дерматит или контролирате появата на състояние като екзема, парабените може да ви раздразнят", казва Мраз. "Освен това парабените се класифицират като ендокринни разрушители, имитиращи естроген и влияят на хормоналния баланс в тялото."

Тя препоръчва да търсите продукти, етикетирани без парабени – особено лосиони, козметика и други продукти, които се нанасят върху кожата. Внимавайте и за често срещаните наименования като метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен, изобутилпарабен, изопропилпарабен и бензилпарабен. Избягвайте ги и тях.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA