Публикация на Лио Нюхаус от блога към Harvard Medical University насочва вниманието ни към един от последващите боледуване от COVID-19 ефекти: частичната, за някои в сериозен процент, загуба на вкус и обоняние. Самият Лио помни добре как една студена мартенска сутрин забелязва, че не усеща ухание на цитрус от резена лимон, който слага в чая си, нито пък може да вкуси сладостта на мармалада от праскови, с който маже филията си за закуска. Сеща се също, че няколко дни по-рано е имал леки мускулни болки и общо неразположение, слава богу, преминали набързо.
Въпреки че за разлика от много други американци, при Лио респираторната инфекция не протича със сериозни усложнения, месеци след преболедуването й той продължава да има значителни нарушения в способността да помирисва и вкусва неща. Оказва се, че не е сам в тази ситуация. Данни на US News and World Report твърдят, че положението, в което се намира Лио, е споделено от близо 86% от хората зад океана, оставили борбата с вируса зад гърба си. Този внушителен брой се допълва от близо 14 млн. с диагнозата anosmia (загуба на обонянието), която може да настъпи вследствие на други респираторни заболявания и дори на мозъчни травми.
Макар и не толкова драстичен проблем, като задъхването и изтощителната умора, която изпитват по-малък процент хора, преболедували COVID-19, частичната загуба на вкус и мирис, оказва негативно влияние върху общото качество на живота на всеки индивид и не е за подценяване. Нарушения в 2 от общо 5-те сетива, води до 40-процентово отслабване на сензитивността ни, която е пряко свързана с емоциите и психиката, припомня авторът. Освен да не може да се насладим пълноценно на любимите си аромати и храни, частичната загуба на вкус и мирис може да възпрепятства преценката ни в извънредни ситуации като пожар, изтичане на газ или консумиране на развалена храна например.
Схема на обонятелната сетивна система в човешкото тяло
Положителното в случая е, че т.нар. обонятелни неврони подлежат на възстановяване. Лошото е, че този процес протича индивидуално за всеки човек. В статията си Лио Нюхаус посочва, че експерти дават от 60 до 80 процента шанс повечето хора да възстановяват сетивността си по отношение на вкус и мирис в рамките на първата година. Тъй като с напредването на възрастта обонянието по начало отслабва е много възможно възрастните хора да се възстановят в по-малка степен или по-бавно, посочва авторът.
Препоръките за „пробуждане" на обонятелния нерв включват ежедневни тренировки на обонянието като ароматерапия с етерични масла от лимон, евкалипт, карамфил, роза и др. Не бива също да се обезкуражавате, ако някой аромат не съвпада със спомена ви за автентичния му мирис – изменения, свързани със загубата на вкус и мирис, са често срещани, твърдят специалистите. „Ако ви е трудно да усетите уханието, просто се опитайте да си припомните мириса, така че да насърчите мозъка си към пробуждане на тази сетивност. Същото е при вкуса – ако ви е трудно да усетите комплексността на едно ястие, опитайте да отличите поне някои от основните вкусове като сладко, солено, кисело, горчиво", съветва Лио.
Други механизми за справяне:
• Признайте проблема, не го игнорирайте
• Консултирайте се със специалист „Уши, нос, гърло" за насоки в преодоляването на проблема
• Променете хранителните си навици, консумирайте по-често пикантни храни
• Не губете надежда, че ще се възстановите
• Чувствайте се благодарни, че сте преживели болестта, това ще ви зареди с положителни емоции
• Включете се в онлайн група на хора, преминали през заболяването, за допълнителна емоционална подкрепа